Sahne Sırası Üsküplülerde

Sahne Sırası Üsküplülerde

Antalyalı tiyatroseverler, Devlet Tiyatroları Antalya 6. Uluslararası Tiyatro Festivali aracılığıyla ilk kez bir Makedon topluluğu izleme fırsatı bulacak.Üsküp Makedon Ulusal Tiyatrosu, 22 ve 23 Mayıs...

Antalyalı tiyatroseverler, Devlet Tiyatroları Antalya 6. Uluslararası Tiyatro Festivali aracılığıyla ilk kez bir Makedon topluluğu izleme fırsatı bulacak.

Üsküp Makedon Ulusal Tiyatrosu, 22 ve 23 Mayıs’ta Haşim İşcan Kültür Merkezi’nde Moliére’in Yaşamı adlı gösterisini sahneleyecek. Dünya tiyatro salonlarında eserleri binlerce kez oynanmış olan Fransız oyun yazarı Moliere’in (Jean-Baptiste Poquelin) hayatını konu alan gösteriyi, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yönettiği oyunlarla ödüller alan Aleksandar Popovski sahneye koydu.

Aynı zamanda sinema yönetmeni de olan Üsküplü Popovski, 2010-2011 tiyatro sezonunda İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yönettiği “Tehlikeli İlişkiler” adlı oyunuyla Afife Ödülleri Yılın En Başarılı Tiyatro Yönetmeni ödülünü kazanmıştı. Popovski bu üdülü almasından 3 yıl sonra, Tiyatro Hayal Perdesi kapsamında “İmparatorluk Kuranlar” adlı eseri, İstanbul Tiyatro Festivali için yönetti. Son olarak İstanbul Şehir Tiyatroları için, Shakespeare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” adlı oyunu 2014-2015 sezonunda sahneledi. Televizyon çalışmalarına da imza atan yönetmen, Türkiye’de yaptığı işlerle kısa zamanda beğeni ile karşılandı.

Popovski yorumuyla Antalyalıların beğenisine sunulacak olan Moliere’in Yaşamı adlı oyun, 2 saat süren tek perdede sahnelenecek. Makedon 9 oyuncunun rolleri paylaştığı Moliere’in Yaşamı’nda, performans sanatçıların sanatsal özgürlüğü, yaşam şekli, insanların gücü, kurallar arasındaki ilişki ve çatışmalar anlatılıyor. Popovski oyuna belirli bir tiyatral dil ve yenilikçi çözümler kullanarak, Moliere’in “Tartuffe” ve “Don Juan” gibi komedilerinden ile Cyrano de Bergerac’ın şiirselliğinden bölümler ekledi. Aynı zamanda eserin yazarı Mikhail Bulgakov’un gerçek hayatından kesitlere de yer verilen oyunda, riyakarlığın, hilenin ve sosyal uzlaşmanın günümüzde bile dünyanın en öne çıkan değerleri olduğu gösteriliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.