Saman Nezlesi Olanlarda Astım Riskine Dikkat

Saman Nezlesi Olanlarda Astım Riskine Dikkat

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Baykal Ertürk, 5 Mayıs Dünya Astım Günü öncesinde, astım hastalarına önerilerde bulundu.Baharın gelmesiyle birlikte polenlerde artı...

Memorial Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Baykal Ertürk, 5 Mayıs Dünya Astım Günü öncesinde, astım hastalarına önerilerde bulundu.

Baharın gelmesiyle birlikte polenlerde artış olduğunu belirten Uz. Dr. Ertürk, bu polenlerin, atmosfere yayılarak insanların ağzına, burnuna, gözlerine ve hatta ciğerlerine kadar ulaştığını söyledi. Uz. Dr. Ertürk, "Özellikle rüzgarlı havalarda polenler havaya daha çok dağıldığı için şikayetler artar. Vücudumuzda alerjik tepkimelere neden olan bu maddelere alerjen, gelişen duruma da “bahar alerjisi” denilmektedir. Halk arasında saman nezlesi olarak bilinen bu alerjik nezle, her üç kişiden birinde görülmektedir. İnatçı öksürüğün en sık nedenlerinden biri de astım hastalığıdır. Astım hastalığı normalde hırıltı, göğüste sıkışma, nefes darlığı ve öksürük ile kendini gösterir. Ama astım hastalarının bir kısmında tek bulgu geçmeyen uzun süreli öksürük de olabilir" dedi.

"SAMAN NEZLESİ OLANLARDA ASTIM GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK"

Polen başta olmak üzere küf, toz, hayvan tüyü gibi alerjenlere karşı astım hastalarının kişisel önlem alması gerektiğini ifade eden Uz. Dr. Ertürk, şunları söyledi:

"Alerjenler burun ve göz gibi bazı organlarda çeşitli reaksiyonlara neden olur. Bu reaksiyonlardan biri de histamindir. Histamin, vücuttaki sıvıların damarlardan dokulara doğru sızmasına sebep olur. Bu da vücudun kaşınmasına, gözlerin yaşarmasına, kızarıklıklara, burunda tıkanıklığa ve akıntıya, akciğerde iltihap artışına, öksürüğe, hırıltıya neden olur. Özellikle histamin salgılanması ile birlikte alerjik rinit belirtileri başlar. En sıklıkla görülen alerjik hastalıklar, solunum yolunda olur. Bunlardan saman nezlesi ve astım birlikte görülebileceği gibi ayrı ayrı birer hastalık olarak da karşımıza çıkabilir. Saman nezlesi olan hastaların büyük bir çoğunluğunda astım gelişebileceği unutulmamalıdır. Alerjen yükü bahar aylarında artış gösterdiği için risk grubundaki kişiler polenlerden mümkün olduğunca korunmalıdır. Bunun için, Sabahın ilk saatleri ve akşama doğru polenlerin en fazla uçuştuğu saatlerdir. Bu yüzden polenlere duyarlı kişilerin ellerinden geldiğince açık havaya çıkmaması önerilir. Eğer belirtilen zamanlarda dışarı çıkmanız gerekiyorsa ağız ve burnunuzu maske ile örtünüz. Çocuklar sokaktan geldiklerinde giysilerini değiştiriniz. Her akşam saçınızı yıkayıp ve duş alınız. Araba kullanırken camlarınızı kapalı tutmaya özen gösteriniz. Arabada hava değişimini sağlamak için klimayı çalıştırınız. Evdeyken camlarınızı açık bırakmayınız. Polen zamanı açık havada egzersiz ve spordan kaçınınız. Evinizde ve ofisinizde klima varsa filtresini sık sık değiştiriniz. Tatil için deniz kenarını tercih ediniz. Dışarıda gözlük kullanınız ve gözlüğünüzü sık sık suyla iyice yıkayınız. Bir doktora danışarak, polen mevsimi saman nezlesi, astım ve oluşabilecek diğer hastalıklar hakkında bilgi alınız. Çim biçmekten kaçınınız, zorundaysanız maske kullanınız.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.