Sayıştay Raporuna Göre İzmir’de 313 Bin Konut Riskli

Sayıştay Raporuna Göre İzmir’de 313 Bin Konut Riskli

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Sayıştay raporuna göre İzmir’deki konutların 313 bininin riskli olduğunu belirterek, "Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenme...

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Sayıştay raporuna göre İzmir’deki konutların 313 bininin riskli olduğunu belirterek, "Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm beş yıl önceki noktada" dedi.

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette, Selahattin Varan’ın inşaat mühendisi olarak uzun yıllar kamuda farklı alanlarda görev aldığını, sektörün içinden bir ismin İzmir’de şehircilikle ilgili kurumun başına getirilmesini mutlulukla karşıladıklarını ifade eden Aslan, Sayıştay raporuna göre İzmir’deki 313 bin konutun riskli olduğunu kaydetti. Aslan, "Sayıştay İzmir’deki konutların 313 bininin riskli yapı olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini belirtmesine rağmen İzmir’de kentsel dönüşüm beş yıl önceki noktada. Yapıların yüzde 65’i maalesef kaçak. İki buçuk yıl önce hükümetin aldığı kentsel dönüşüm kararı Türkiye ile birlikte İzmir’in bu feci durumunu değiştirme yolunda önemli bir adımdı ancak maalesef gereken hassasiyet gösterilmedi" dedi.

"KENTSEL DÖNÜŞÜM İZMİR’DE FİYASKOYA DÖNÜŞMÜŞTÜR"

Aslan, "Kentsel dönüşümde projeleri yerel ve merkezi yönetimlerce siyasete alet edinmiş, ciddi bir kafa karışıklığına zemin hazırlanmış, kentsel dönüşüm İzmir’de fiyaskoya dönüşmüştür. İzmir’de 6306 sayılı afet riski altındaki konutların yenilenmesi ile ilgili kanun kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisinde 918 hektar, İzmir Büyükşehir Belediyesinin yetki ve sorumluluğunda da 305 hektar alan olmak üzere toplam bin 223 hektar alan ’kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı’ olarak ilan edilmiştir. Ancak, bugüne kadar elle tutulur, gözle görülür somut bir adım atılamadığını üzülerek seyrediyoruz. Ümit ederim ki Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan’ın İzmir’in yapısal durumuna olan hakimiyeti ve şehircilik konusundaki deneyimleri ile önemli adımlar atılacaktır. Ege-Koop olarak her türlü desteği kendisine sunmaya, birikimlerimizi ortak projeler için aktarmaya hazırız"

Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan da, Ege-Koop isminin İzmir ile özdeşleşmiş olduğunu, İzmir’in her köşesinde modern projeleri hayata geçirdiği vurgulayarak "İzmir’de dönüşüm kaçınılmaz. Yıkılması gereken yapı sayısı 300 bin civarında ancak 1 milyon konutun acilen dönüşmesi gerekiyor. Deprem tehlikesi gözardı edilemez. Ege-Koop gibi 30 yıllık bir deneyim bu yolda ciddi bir şans demek bizim için. Gerek dönüşüm alanlarında gerek mahalle bazında Ege-Koop çatısı altında örgütlenilmesi suretiyle afet odaklı, İzmir marka şehirler, sürdürülebilir çevre yara sarma değil, yara almama anlayışıyla proje geliştirebiliriz. Biz buna hazırız" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.