SAYOKAN Bahadırları Közgü’den Geçti

Sultanhisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Türk Savaş Sanatı SAYOKAN eğitimi gören 62 Alp ‘Közgü’den geçti.

SAYOKAN Türkiye Temsilciliği yerleşkesinde yapılan Közgü’de Alp’lar kıran-kırana bir mücadele sergileyerek görsel bir şölen sergilediler. Alp eğitmenleri ve SAYOKAN Türkiye Temsilcisi Tanyu Hüseyin Yabir yaptığı açıklamada, 11 yıldan bu yana Nazilli’de milli sanatımız SAYOKAN’ı tanıtmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek, “Bu gururumuza son 2 yıldır Sultanhisar da ortak oldu” dedi.

• ‘İNSAN İNSANI SINAV EDEMEZ’

Sultanhisar Halk Eğitim Merkezi bünyesinde hem Sultanhisar’da hem Atça’da 100’e yakın SAYOKAN Alp’inin katıldığını ifade eden Hüseyin Yabir açıklamasına şöyle devam etti: “Biz bugün merkezimizde Türk geleneklerine göre Alp’leri 11 maddi kapıdan geçirdik. 12’inci kapı mana kapısıdır. Yani savaşçının içe dönük kendine karşı verdiği savaşın başladığı kapı olarak tanımlanır. Tüm bu kapılardan geçişe SAYOKAN terminolojinde ‘Közgü’ denir. Közgü, gözlemek, görmek, anlamak, farkına varmak anlamına gelir. Yani SAYOKAN Alp’i kendiyle yüzleşir. Sınav kavramı kullanılmaz. Zira inancımıza göre insanı sınav etme yetkisi kula değil Allah’a aittir. İnsan insanı sınav edemez. Kişi sadece kendiyle yani zaaflarıyla, eksikleriyle, korkularıyla, eksikleriyle yüzleşir. Bunun adı ‘Közgü’dür. Bir anlamda ayna diyebiliriz. Bu gün burada bu Alp’lerimiz bu kapılardan geçtiler ve fiziksel ve ruhsal olgunluk yolunda bir adım daha özlerine yaklaştılar. Zaten SAYOKAN’ın kazandırmak istediği temel kavram budur. Bu temelin verilmediği hiçbir eğitim ve öğretim programı insanımıza bir katkı sağlamaz. Cama değen yağmur damlası gibi akar gider”

• SAYOKAN’IN SADECE BİR SPOR DEĞİLDİR

Açıklamasında SAYOKAN’ın sadece bir spor faaliyeti olmadığına dikkat çeken Hüseyin Yabir, “SAYOKAN kültürümüze göre bir yaşam projesidir, yaşam biçimidir. İnsanın tüm hayatı içinde etkin öğretileri ile sağlık ve mutluluk verecek reçeteler içerir. Kişiyi yabancılaşmaya karşı korur. Günümüzün en büyük belası zaten bireyin ve toplumun kendine, kültürüne, değer ve inançlarına yabancılaşması ve tanımlamakta zorlandığımız bir varlığa dönüşmesi değil midir? Doğa boşluk kabul etmez. Siz insanınıza kendi öğretinizi vermez iseniz ya da veren kişi ya da kurumları örgütlemez desteklemez iseniz, sizin insanınız başka kültür ve değerlerin peşinden gider ve toplumsal kaybınız anlamına gelir” ifadelerini kullandı.

• ‘İNŞALLAH YÖNETİCİLERİMİZ SOKOKAN GERÇEĞİNİ GÖRÜR’

Özellikle gençle için SAYOKAN’ın popüler kültürün acımasız kıyımı karşısında bir panzehir olduğuna dikkat çeken Yabir, “İnşallah bir gün yöneticilerimiz de bu gerçeği görür ve SAYOKAN’ı gerçek tanımı içinde destekler umudu içindeyiz. SAYOKAN, Türk Kültürü ışığında bir yaşam biçimidir demiştim. Uygulayıcını ruhen, aklen, bedenen bize ait formlarla yaşama hazırlar. Binlerce yıllık tarihimiz de atalarımız bize bunun her boyutlu reçetelerini miras olarak zaten bırakmıştır. Yani törede tüm bilgiler mevcuttur. Piri Türkistan Ahmet Yesevi bize Türk kelimesinin töreden geldiğini öğütlüyor. O halde bize düşen töreyi öğrenip hayata geçirmektir. SAYOKAN Töresi der ki; Bilmediğini öğren, öğrendiğini yaşa ve yaşadığını öğret… Bize bu konuda desteklerini esirgemeyen Sultanhisar Kaymakamımız Cevdet Ertürkmen, Sultanhisar Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz Halil Bağrık ve ekibine Türk Savaş Sanatı SAYOKAN ailesi adına şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu. • HABER: M.Şevket ALTINAYAR

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(1).jpg

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(2).jpg

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(3).jpg

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(4).jpg

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(5).jpg

sultanhisarli-sayokan-bahadirlari-kozgu’den-gecti-(6).jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.