Sezonun İlk İnciri Törenle Alındı

Sezonun İlk İnciri Törenle Alındı

Nazilli Ticaret Borsası (NTB) tarafından yapılan törende yılın ilk incirleri açık artırmayla alındı. Bir kilo incirin 125 TL'ye satıldığı sezon açılışında, ilk inciri getiren üreticilere çeyrek altın hediye edildi.

İncirde ‘Nazilli’ markasıyla değer oluşturmaya çalıştıklarını söyleyen Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Türkiye’de incir ihracatının yarısından fazlasının ilçelerinden yapıldığını söyledi. Nazilli Sümerbank Avare Restaurant'ta gerçekleştirilen 2016-2017 incir sezonunun açılışı ve yılın ilk incirinin alınması törenine Nazilli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Aksüt,Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü,Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nevzat İzgü, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar,Nazilli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, incir ihracatçıları, tüccarlar ve üreticiler katıldı.

 

40 BİN TON İNCİR İŞLİYORUZ

 

Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, geçtiğimiz sezon incirde kalite sorunu yaşadıklarını belirterek, “Hava şartlarına bağlı olarak kalite değişiklik gösterebiliyor. Bu sezonun bereketli geçmesi için her türlü önlemi aldık. Amacımız incirin idrak tarihinin geldiğini kamuoyu ile paylaşmaktır. İncirimizin daha iyi yetiştirilmesi ile ilgili üreticilerimizi buraya çağırıp, ürünlerini tanıtarak kamuoyunda incirin imajını yaratmaya çalışıyoruz. İncir kutsal bir meyvedir. Nazilli Ticaret Borsası 1966 yılında kuruldu ve o yıllarda belki 2 ton incir işliyordu. Şimdi Nazilli’de üretilen 25 bin ton incir ve bölgeden gelenlerle toplam 40 bin ton işliyoruz" dedi.

"GARANTİ" MARKASI ADI ALTINDA PROJE YAPTIK

İncirin markalaşma süreci hakkında açıklamalar yapan Aksüt," Biz borsa olarak incirin muhafaza edilmesiyle de ilgili incirin Nazilli “Garanti” markası olarak yaratılmasıyla da ilgili iki tane önemli projemiz var. Bunlar devam ediyor. Belediye başkanımız aracı oldu. Onlardan bir arsa aldık. Soğuk hava deposu ile ilgili Geka’dan bir projelendirme kredisi kabul edildi. Onunla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların sonucunda soğuk hava deposunun inşaatının yapılmasıyla ilgili Geka ile proje daha yaptık. Yaklaşık 1- 1,5 yıl içinde bunun sonuçlandırılacağını düşünüyoruz. Ticaret borsası, hiç kar gözetmeksizin üretici ve tüccara soğuk hava deposunu kullandırmaya söz veriyor. İncirin 12 ay muhafaza edilmesi, satılması için . Ben , yönetim kurulu üyesi arkadaşlarım, meclis üyesi arkadaşlarım bu konuda bilgilendirildi. İşletme sayısı çoğaldıkça ufak tefek olumsuzluklar da oluyor.  Bu olumsuzları ortadan kaldırmak, standart , kaliteli mal üretmek için Nazilli Ticaret Borsası olarak “Garanti” markası adı altında bir proje yapıyoruz. Süreç ilerliyor. İki üç ay içinde “Garanti” markasının kriterleri belirlenmiş, onaylanmış olacak. Nazilli’deki incir işletmecileri bu markayı kullanmak isterse bu kriterlere göre inciri işleyecekler. Bu şekilde hem Nazilli’yi tanıtmış , hem de inciri belli bir kalitede ürettiğimizi tescil etmiş olacağız. Tabi bunun yapılıp yapılmadığına dair denetleme aşamaları , şartları olacak. Amacımız Aydın Nazilli incirini ön plana çıkarıp , ülkemizi, şehrimizi kamuoyunda tanıtmak. ‘İncir eşittir Nazilli, Nazilli eşittir’ imajını toplumda yaratmak. “İncirin anavatanı Nazilli” cümlesini insanlara ezberletmeyi uğraşıyoruz. Bunları da ürettiğimiz incirin kalitesini düzgün yapmak şartıyla yapıyoruz. Bu sezonun herkes hayırlı uğurlu olmasını, bol para getirmesini diliyoruz" dedi.

 

ALTINLARI KADINLAR ALDI

 

Aksüt’ün konuşmasının ardından incir üreticilerine çeyrek altın hediye edildi. Aksüt, altınların kadınlara verilmesini ve hediyelerini muhafaza etmelerini istedi. Hediye töreninin ardından incir tüccarlarının katıldığı açık arttırma temsili olarak 10 liradan açıldı. 12 üreticinin getirdiği incir, yapılan açık artırmayla satıldı. Açık arttırmayı 125 Lirayla en yüksek fiyatı veren NTB kazandı.

HABER: ENGİN KOCAMAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.