Sırtlanini Mağarası'nı gezdiler

Sırtlanini Mağarası'nı gezdiler

Karacasu Kaymakamı Yavuz Gül, Karacasu ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta, bin 60 metre yükseklikteki Çamarası Mahallesi'nde yer alan Sırtlanini Mağarası’nı gezdi.

Çamarası Mahallesi Muhtarı Yusuf Sevim, Bu mağarayı turizme açmak için çok uğraştıklarını, mağaranın reklamını yaptıkları ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. Sevim, sözlerine şöyle devam etti:

"Rahmetli Aydın Valisi Recep Yazıcıoğlu da mağarayı turizme açmaya çalışmış ama çıkan tayini sonunda bu amacına ulaşamamış. Aslına bakılırsa bu mağaranın turizme açılması bölge için önemli bir gelir kaynağı olacak, ancak bu tarz doğal alanların bilinçli bir şekilde işletilmesi ve korunması şart. Mağaranın yalnızca girişinde bir sıkıntı var. Giriş kısmı çok dar olduğu için gelenler yere sürünerek girmek zorunda kalabilir. Mağaraya önceden yürüyerek girilebiliyormuş ama sırtlan tuttuğu hayvanları içeri götürüp içeride yediği için çobanlar mağaraya sırtlan girmesin diye dolgu yapmışlar. Mağaranın ağzındaki dolgunun alınmasıyla vatandaşlar rahat bir şekilde yürüyerek girip çıkabilir."

SIRTLANİNİ MAĞAZASI

Sırtlanini Mağarası, Karacasu'ya bağlı Çamarası ile Nargedik Mahallesi arasında yer alıyor. Mağaraya her iki köyden de gidilebiliyor. 20-25 dakikalık bir yürüyüşle Nargedik'e daha yakındır. Yatay ve kuru bir mağaradır. Mağara çok dar bir ağızla başlıyor. 4-5 metre sonra asıl mağara boşluğuna ulaşılıyor. Mağara yan yana gelişip duvar şeklini alan sütunlarla 5-6 bölüme ayrılıyor. Mağaraya bağlı tüm odalar sarkıt, dikit ve sütunlar olduğu görülüyor. Mağaranın içindeki bir sarkıtla dikitin buluşmasının 1 milyon yıl aldığı söyleniyor. Dışarıda ısı 28ºC, nispi nem yüzde 44 iken, mağara içinde ısı 17ºC ve nem miktarı yüzde 85'tir. Mağarada farklı böcek türlerine de rastlanıyor. Biyolojik açıdan da önem taşıyan mağarada çok sayıda dikit ve sarkıt bulunuyor. Mağara içinde bazı kemikler görülebiliyor. Bu kemikler domuz, sırtlan gibi çeşitli hayvan kemikleri. Bu bölgede yaşayan sırtlanların avladıkları hayvanları mağaraya götürüp yedikleri düşünülüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.