Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Söke ilçesi Bağarası Mahallesi’nde Turunçgil Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) üreticisi Fikret Adak isimli vatandaşın mandalina bahçesinde, ‘Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Eğitim’ çalışması ya

Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Eğitim çalışması Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Aydın Çelik, Söke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Hasan Şahin, Turunçgil İl ve İlçe sorumlusu Ziraat Mühendisleri ve üreticilerden oluşan 43 kişilik katılımla gerçekleştirildi. Verilen eğitim çalışmasında konuşan Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, "Aydın'da Turunçgil yetiştiriciliğinin kapladığı 56 bin 232 dekar alan ve 88 bin 917 ton üretim ile önemli bir yer teşkil etmektedir. Sadece ilimizde ihracat işlemleri gerçekleşen miktar 2013 yılında 2 milyon 570 bin 348 kilogram tondur. Tarımsal faaliyetlerin temel taşı olan değerli çiftçilerimizin bilinçli olup, tüm tarım tekniklerini usulüne uygun olarak uygulamaları için gerekli eğitimler almaları şarttır. Üretici eğitimleri çok önceden beri yapılan, hala da yapılmasına ihtiyaç duyulan, Bakanlığımızın temel faaliyetlerindendir. Ancak şimdiye kadar konferans salonlarında, köy kahvelerinde yapılan çiftçi eğitimleri, uygulamalarını bizzat yerinde görmek amacıyla artık tarlalara bahçelere taşınmıştır. Bu nedenle Bakanlığımız tarafından ilk 'çiftçi tarla okulu' uygulamaları 2013 yılında programa alınmış ve ilimizde ilk turunçgilde açılmıştır. Öncelikle EKÜY Projesi kapsamında başlayan 'Çiftçi Tarla Okulu' uygulamaları zeytin, pamuk ve domates tarla okulları olarak devam etmiştir. Bilindiği gibi Bakanlığımız biyolojik mücadeleye dekar başı 35 TL, biyoteknik mücadelede de dekar başı 35 TL destek vermektedir" dedi.

Turunçgil EKÜY İl sorumlusu Dr. Nevin Başpınar anlatmış olduğu derste Turunçgil'de Biyolojik Mücadeleye Örnek Model olarak Söke İlçemizde önemli sorun olan Unlu Bit mücadelesinde izlenen biyolojik mücadelenin bahçede nasıl uygulandığını ve yararlı böcek olan Cryptolaemus montrouzieri Muls. ile parazitoit olan Leptomastix dactiilopii How. bahçede nasıl salım yapılacağını anlattı. Aynı zamanda bulunduğumuz bugünlerde turunçgil bahçelerinde önem kazanan gri yumuşak koşnil, sarı-kırmızı kabuklu bit ve beyazsinek mücadelesi konusunda da bilgiler verdi. Daha sonra bahçede uygulamalı olarak yararlı böcek salımı uygulamalı olarak gösterildi. Bahçede üreticilerden gelen sorularda yerinde gösterilerek cevaplandı. Yapılan eğitim toplantısı üreticilere katılım belgelerinin, Eküy uygulama defter-kalem ve turunçgil el kitabının verilmesi ile son buldu.

Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

Söke’de Turunçgil Çiftçi Tarla Okulu Açıldı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.