Spor yapanlar karaciğerinize dikkat!

Spor yapanlar karaciğerinize dikkat!

Dr.Gönül Ateşsaçan, yaz aylarına yaklaştığımız şu günlerde özelilikle vücut geliştirme sporunu fazlasıyla yapan ve dışarıdan aldığı takviyelerle vücudunun daha da fit görüneceğini düşünen erkeklerin karaciğer temizliğine mutlaka dikkat etmeleri gerektiğin

Karaciğerin yaşam için gerekli olan hayati bir organ olduğunu ifade eden Beslenme Danışmanı Dr.Gönül Ateşsaçan, “Karaciğer yokluğunda veya işlev yitiminde, diyalizle kısa bir süre fonksiyonları devam ettirilebilir. Fakat karaciğerin fonksiyonunun, uzun süreli yokluğunda, telafi edebilmenin hiçbir yolu yoktur. Karaciğer organ metabolizmasında önemli bir rol oynar. Glikojen depolanması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, plazma ve protein sentezi, hormon üretimi ve detosifikasyon ayrışma da dahil olmak üzere vücutta daha birçok alanda işlevi vardır. Karaciğer karında, abdominal-pelvik bölgede diyaframın altında bulunmaktadır. Karaciğer ayrıca yağ sindirimine yardımcı alkali bileşik bir sıvı olan safra üretir. Ayrıca çok özel doku sentezi ve birçoğu normal yaşamsal işlevler için gerekli olan küçük ve karmaşık moleküller de dahil olmak üzere yüksek hacimli biyokimyasal reaksiyonları düzenler” diye konuştu.

KARACİĞERE FAYDALI İÇECEK TARİFİ

Beslenme Danışmanı Dr.Gönül Ateşsaçan, özellikle düzenli spor yapan erkekler için evde rahatlıkla yapılabilecek karaciğer temizliği için detoks tarifi verdi;

“Bu tarif,vücuttaki asidi etkisizleştirir ve karaciğer iltihaplanmalarında gerilemeye sebep olur. Özellikle yüzde doksan oranında sudan oluşan çiğ domates bu etkiyi sağlar. Soğan, güçlü sülfür bileşenleri ile sistemden ağır metallerin ve toksinlerin atılması açısından önemlidir. Limon ise karışıma dahil edilerek temizleyici etkiyi artırır. B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K vitaminleri, beta karoten, folik asit, kalsiyum, krom, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sülfür, bioflavonoid limonin, trytophan (amino asit).

Malzemeler: 2 adet büyük domates (dilimlenmiş), 1/2 adet soğan (soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış), 1 adet limon (soyulmuş ve dörde bölünmüş), 1 çay kaşığı rendelenmiş ya da toz zencefil, 1 diş sarmısak (soyulmuş)

Hazırlanışı: Domates, soğan ve limonu meyve sıkacağından geçirin, karıştırıp üzerine karabiber serpip hemen tüketin.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.