“Sporcu gıdaları hakkında bilgi kirliliği var”

“Sporcu gıdaları hakkında bilgi kirliliği var”

Nazilli’nin tek Supplement (Sporcu gıdası) satan dükkanı G3 Protein’in sahibi Ali Koçer ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Vücut geliştirme ve fitness sporuna yeni başlayan veya başlayacak olan kişilerde ek sporcu gıdalarının kullanımını hakkında bir ön yargı ve bilgi kirliliği oluştuğunu ifade eden Supplement (Sporcu gıdacısı) satıcısı Ali Koçer, “ Öncelikle ek sporcu gıdaları doping veya steroid değildir. Doping veya steroid vücudunuzu kısa sürede geliştirir ama kimyanızla da oynar. Hayatınızı karartır. Türkiye’de ve dünyada doping ve steroid satışı yasaktır. Bununla ilgili büyük bir mücadelede verilmektedir. Türkiye’de merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde doping ve steroid satışı olduğu biliniyor. Gençlerimi özellikle bu tarz tehlikeli maddelerden uzak dursun. Kaslı görünmek için sağlığınızdan olmayınız” dedi.

“İnsanlar ön yargılarını yenmeli”

“Body ve Fitness sporları son yıllarda trend haline geldiğini ifade eden Koçer, ”Türkiye’nin birçok yerinde salonlar açıldı ve bu sporlar gün geçtikçe büyüyen bir pazar haline geldi. Bu spora yeni başlayan veya başlamayı düşünen insanlarımızda bir ön yargı var. Vücut geliştirme sporu komplike bir spor olduğu için protein destekli ürünler kullanımının vücuda zararı yerine tam tersi yararı var. Protein peynirden elde edilen, ette ve  sütte bulunan en önemli besinlerden birisinin toz haline getirilmiş halidir. Sağlıklı kafa sağlıklı bedende olur lafını hatırlatmak istiyorum. Spor yaparken vücudun gelişmesi için belli başlı şeylere ihtiyacımız var. Supplementlerden aldığınız protein, amino asit vs. içeriklerin besinlerle aldığınız proteinlerden ve amino asitlerden bir farkı yoktur. Supplement kullandıktan sonra vücudum sarkar mı?”, “Çocuk sahibi olmakta zorlanır mıyım?”, “Bu ürünlerin etkileri geçici midir?”, “Bu ürünler böbreklerime veya karaciğerime zarar verir mi tarzındaki Supplementler hakkında bizlere sorular soruluyor. Bu durumun en büyük sebebi ülkemizde antrenörlerin, spor akademisi öğrencilerinin, hatta doktorların bile supplementler hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır” dedi.

“Ek sporcu gıdası kullanmak tek başına yarar sağlamaz”

“Supplement kullanımının tek başına yararlı olmayacağını, yanında uyku ve beslenme düzenine dikkat etmenin çok önemli olduğunu ifade eden Koçer, “Burada şu gerçeği unutmamak lazımdır, spor nankördür. Supplement kullansanızda kullanmasanızda, hiç spor yapmazsanız ve beslenmenize dikkat etmezseniz kazandığınız kasları sonsuza kadar koruyamazsınız. Önemli olan sporu bir yaşam tarzı haline getirmek ve haftalık antrenman sayınızı azaltsanız bile en az haftanın iki günü spora yer vermektir. Bu durum yağ yakıcı ürünler içinde geçerlidir. Hedeflediğiniz kiloya ulaştıktan sonra adeta diyetinizin acısını çıkarırcasına yemek yemeye başlarsanız eski halinize dönme riskiyle karşı karşıya kalırsınız” diye konuştu.

Supplementler ilaç değil gıda takviyesidir”

“Türkiye’de satılan gıda takviyelerinin hiçbirisi ile vücudunuza dışarıdan bir hormon desteği almazsınız. Bu ürünlerin kontrolü Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Supplementler ilaç değil gıda takviyesidir. Türkiye’ye yasal yollarla giren ürünlerin üzerinde T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın onay verdiği bandrol ve Türkçe etiketler bulunmaktadır. Ayrıca bazı ürünlerin üzerindeki bazı yazılar ve resimler kapatılmıştır, bu durumdan şüphelenmenize gerek yoktur, çünkü bu gümrük kontrolleri sırasında yapılması gereken bir işlemdir. Türkiye Distribütörleri ürünler için sabit liste fiyatları belirlemektedir. Bu fiyatların çok fazla altında ürün satan yerlere dikkat etmek gerekir. Ambalajı açılmış ürün kesinlikle almayınız. Aldığınız ürünün son kullanma tarihini kontrol ediniz. Aldığınız ürünün güvenilirliğine dikkat ettiğiniz kadar markasına ve kalitesine de dikkat edin. Bunun için iyi bir yol markanın orijinal internet sitesini ziyaret etmektir. Resmi bir internet sitesi olmayan markaların kalitesi tartışılır. Ürünler hakkında araştırma yaparken yabancı dil biliyorsanız mutlaka yabancı kaynaklardan da yararlanın. Ürünleri kullanırken kutu üzerindeki kullanım talimatlarına uyun. Supplement kullanırken gün içerisinde bol miktarda ( en az 2-2,5 lt) su için, ürünlerden aldığınız verimi arttırmak için beslenmenize dikkat edin.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum