Tabip Odası artan ölümleri eleştirdi

Tabip Odası artan ölümleri eleştirdi

Sağlık Bakanlığı’nın istatistik yıllığını değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Türkiye’de ölümlerin yüzde 40, bebek ölümlerinin de yüzde 20 artış göstermesini eleştirerek..

Sağlık Bakanlığı’nın istatistik yıllığını değerlendiren Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Türkiye’de ölümlerin yüzde 40, bebek ölümlerinin de yüzde 20 artış göstermesini eleştirerek, "İstatistik yıllığında yer alan ölüm oranıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı, ölümlerin sebeplerinin sorgulanması gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanlığının yayınladığı 2014 Kamu Hastaneleri istatistik yıllığında, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde ölümlerin hızla arttığı gözlendiğini, ölen hasta sayısının 2010 yılında 83 bin olduğu 2014 yılında yüzde 39,3 arttığını ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, şöyle konuştu:

“İstatistik yıllığında yer alan ölüm oranıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Ölümlerin yüzde 40 artış göstermesi, ciddi ve araştırılması gereken bir olaydır. Ayrıca bebek ölümleri de yüzde 21 arttı. Kişi başına düşen milli gelire ve kişi başına düşen sağlık harcamasına göre bebek ölümleri az olması gerekirken giderek artıyor, bunların sebeplerinin sorgulanması gerek."

Türkiye’de ölümlerin yüzde 6,8 arttığını ifade eden Metin Aydın, Aydın’da 2014 yılında kaba ölüm hızının Türkiye ortalamasından yüzde 28, toplam ölümlerin yüzde 6,8 daha fazla artığını kaydetti.

"ACİL SERVİSE BAŞVURANLARIN SAYISI ÜLKE NÜFUSUNDAN FAZLA"

İstatistiklere göre Türkiye'nin, nüfusundan daha fazla acil servise başvuru yapılan nadir ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın, son yıllarda operasyon sayılarında da artış olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“2002 yılında toplam ameliyat sayısı 2 milyondu, 2014 yılında Sağlık Bakanlığı hastanelerinde olmak üzere bu sayı toplam 14 milyonu geçti. Aydın ilinde Kamu Hastane Birlikleri uygulaması ile hastanelerde bir tek ilave yatak artışı olmamış fakat hastanelerde yatan hasta sayısı, yatak doluluk oranı, yatak devir hızı Türkiye ortalamasından daha fazla artmış, kalma süresi daha kısa olmuştur."

2014-2015 döneminde Aydın'daki Kamu Hastaneleri bütçesinin yüzde 3,4 azaldığını söyleyen Aydın, bu oranın azalması bakımından Aydın'ın Türkiye’de 10’nuncu sırada olduğunu bildirdi. Sağlıkta dönüşümle hastalara müşteri gibi para kaynaklı bakıldığını savunan Aydın, hastanelerin işletme haline geldiğini, kalitenin değil sayısal çoğunluğun önemsendiğini ifade etti. Yatarak tedavi görmesi gereken hastaların sağlık kurumlarına ulaşamayarak veya nitelikli sağlık hizmeti almayarak canları ile ödeme durumunda kaldığını kaydeden Metin Aydın, Türkiye’de sağlık hizmeti yetkililerine şöyle seslendi:

"Türkiye Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2010-2014 döneminde ölümlerin yüzde 40 artışının sebebi nedir? Ve sorumlusu kimdir? Bebek ölüm hızının olması gerekenden yüzde 37 daha fazla olmasının sebebi nedir? Ve sorumlusu kimdir? Aydın Tabip Odası olarak Aydın sağlık ve yerel mülki idare yöneticilerine, Aydın'ı TBMM’de temsil eden milletvekillerine soruyoruz." 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.