Tam 55 yıl önce bugün...

Tam 55 yıl önce bugün...

Aydınlı eski başbakan Adnan Menderes’in idamının üstünden tam 55 yıl geçti.

Tam adı . Ali Adnan Ertekin Menderes  olan siyasetçi 1899'da, Aydınlı toprak ağası varlıklı bir çiftçinin oğlu olarak dünyaya geldi.  1950-60 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti'nin başbakanlığını yapmış, İstiklal Madalyası sahibi Türk siyasetçi, devlet adamı ve hukukçudur.

17 Eylül 1961  günü, başarısız bir intihar teşebbüsünde bulunan, tutanaklara da geçen; (tutuklu kaldığı süre içerisinde görevli bazı askerlerce sözlü ve fiziksel olarak şiddet gören) Adnan Menderes,  İmralı Adası'nda sağlık muayenesini yapan doktor heyetinden sağlam raporu alınmasının akabinde, öğleden sonra saat 13:21'de idam edildi.

mend.png

ÖZEL HAYATI

İlkokuldan sonra, İzmir Amerikan Koleji'nden mezun oldu.  Kurtuluş Savaşı'na katıldı ve İstiklal Madalyası aldı. İzmir'in ünlü ailelerinden, Evliyazade Fatma Berin Hanım (1905 - 22 Nisan 1994)'la evlendi ondan Yüksel, Mutlu, Aydın olmak üzere 3 oğlu olmuştur. Üç oğlunun da hayatları trajik olaylarla  son bulmuştur.

SİYASİ KARİYERİ

Adnan Menderes, Demokrat Parti'nin (DP) kurucuları arasında yer almıştır. 1950–1960 yılları arasında genel başkanlık görevini üstlenmiştir. 27 Mayıs Darbesi'nin ardından, 17 Eylül 1961 tarihinde asılarak idam edilen tek Türkiye Başbakanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 1990 yılında çıkardığı yasayla, Menderes ve onunla beraber idam edilenlere itibarlarını iade etmiştir.

Menderes'in adı, İzmir'deki uluslararası havalimanına (Adnan Menderes Havalimanı), Aydın'da kurulan üniversiteye (Adnan Menderes Üniversitesi), İstanbul'daki Adnan Menderes Bulvarı, Adana'da ise kendi yaptırdığı Seyhan Barajı'nın gölü kıyısındaki Adnan Menderes Bulvarı dâhil Türkiye'nin birçok şehrinde çeşitli caddelere verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.