Tarımsal Danışmanlıkta Yeni Dönem Başladı

Tarımsal Danışmanlıkta Yeni Dönem Başladı

Tarımsal yayım ve danışmanlık sistemine ilişkin usul esasları kapsayan tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı.

Üreticilere Tarımsal Danışmanlık hizmeti sunan kurum ve kuruluşlara, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen 600 TL tarımsal yayım ve danışmanlık desteği sürdürülürken; bu çerçevede istihdam edilecek tarım danışmanlarının sayısı 8 ile sınırlandırıldı. Tarımsal yayım ve danışmanlık sisteminin etkin ve verimli bir yapıya kavuşmasını sağlamak üzere, tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesi amacıyla hazırlanan ve destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar, desteklemeye başvuracak kişi ve kuruluşlar, başvuru iş ve işlemleri, destekleme ödemesi kriterleri, desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler ile cezai sorumluluklara ilişkin usulesasları kapsayan tebliğ, bugünden itibaren geçerli olacak.

TARIMSAL İŞLETMELER VE SORUMLULUKLARI

Danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak için üreticilerin yerine getirmesi gereken sorumluluklar şu şekilde sıralandı: “Örtü altında en az üç dekar alanda üretim yapmak. Bağ veyabahçede en az on dekar alanda üretim yapmak. Tarla ziraatında; kuruda en az yüz dekar veya yarısından fazlası kuru olmak kaydıyla kuru ve sulu toplam en az yüz dekar, suluda en az elli dekar alanda üretim yapmak. Hayvancılıkta; süt sığırcılığı yapan işletmelerde en az onu sağmal olmak kaydıyla en az yirmi büyük baş sığır, besi sığırcılığı yapan işletmelerde en az elli baş sığır ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde en az yüz küçükbaş hayvana sahip olmak. Arıcılıkta en az elli adet arı kolonisine sahip olmak. Su ürünleri üretim tesisine sahip olmak. Kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde; yumurta üretiminde 50 bin adet, et üretiminde 10 bin adet ve üzeri kapasitede yetiştiricilik yapmak gibi kriterleri yerine getirmesi gerekiyor”

DANIŞMANLIK HİZMETİ ALACAK İŞLETMELERİN SORUMLULUKLARI

Tebliğ ile destekleme kapsamında tarımsal danışmanlık hizmeti alacak tarımsal işletmelerin sorumlulukları da belirlendi. Buna göre tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlar ile en az on iki aylık sözleşme imzalanacak. Bu çerçevede istihdam edilecek tarım danışmanlarının sayısı 8 ile sınırlandırılırken; inceleme ve denetlemelerde Bakanlık yetkililerinin istediği bilgi ve belgeleri ibraz edilmek üzere hazır bulundurulacak.

TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERECEK KİŞİ VE KURULUŞLAR İLE SORUMLULUKLARI

Bünyelerinde danışman istihdam eden üretici örgütleri ve ziraat odaları, tarımsal danışmanlık dernekleri veya vakıfları, tarımsal danışmanlık şirketleri, serbest tarım danışmanları tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar olarak belirlendi. Tarımsal danışmanlık hizmeti verecek kişi ve kuruluşlar, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan hizmet sözleşmelerini esas alarak tarımsal işletmeler ile sözleşme imzalayacak. Hizmet sözleşmelerinin her sayfası taraflarca paraflanır ve sözleşme süresi en az on iki ay olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.