TİKA’dan Kosovalı Çiftçilere Önemli Destek

TİKA’dan Kosovalı Çiftçilere Önemli Destek

400’ün üzerinde farklı projeyle Kosova’nın kalkınmasına destek sağlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarım alanında geliştirdiği projelerle Kosovalı çiftçileri desteklemeyi...

400’ün üzerinde farklı projeyle Kosova’nın kalkınmasına destek sağlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarım alanında geliştirdiği projelerle Kosovalı çiftçileri desteklemeyi sürdürüyor.

TİKA, Kosova’da patates ve soğan üretiminin yoğun olduğu Vıçıtırın şehrinde, ses getiren tarım projeleriyle çiftçilerin yüzünü güldürdü. TİKA, Vıçıtırın Belediyesi ile işbirliği içinde sebzecilik sektörüne yönelik proje kapsamında tarım makinelerinin dağıtımını yaptı. TİKA tarafından yürütülen proje kapsamında Vıçıtırın Belediyesi’nde soğan üretimi gerçekleştiren 10 çiftçi aileye 10 adet profesyonel soğan sökme makinesi hibe edildi.

Makinelerin çiftçilere hibe edilmesi dolayısıyla yapılan törende konuşan Vıçıtırın Belediye Başkanı Bajram Mulaku, bu anlamlı proje nedeniyle TİKA ve Türk halkına teşekkürlerini sundu. Tarımcılığın Vıçıtırın Belediyesi’nin ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu anımsatan Belediye Başkanı Mulaku, TİKA tarafından geliştirilen projelerle, bu bölgede tarımda üretim kapasitesinin artmasına katkı sağlandığına işaret ederek, TİKA ile Vıçıtırın Belediyesi arasındaki işbirliğin artarak devam edeceği umudunu dile getirdi.

Vıçıtırın Belediyesi Tarım Müdürlüğü Müdiresi Arta Haxhaj da yaptığı açıklamada, dostane ilişki geliştirdikleri TİKA tarafından hibe edilen makinelerle, tarım ve çiftçilere büyük katkı sağlandığını belirterek, projenin belediye açısından büyük önem arz ettiğini kaydetti.

Soğan sökme makinelerinin hibe edilmesinden dolayı mutluluklarını dile getiren çiftçilerden Avni İsufi, makineyle tarla işlerinin son derece kolaylaşacağını, daha önce soğan toplanmasında yaşadıkları sıkıntıların ortadan kalkacağını belirterek, TİKA ve Türk halkına müteşekkir olduklarını ifade etti.

Çiftçi Xhafer Osmani de TİKA’ya teşekkür ederek, kendisine makine verilmesinden dolayı büyük mutluluk duyduğunu, 3 hektarlık arazide soğan sökülmesi işlemini yapacak makinanın, tarla işini kolaylaştıracağını söyledi.

TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü ise yaptığı açıklamada, TİKA’nın bundan önce olduğu gibi halen ve gelecekte de tarım projelerini yapmaya devam edeceğini belirtti. Bu kapsamda 19 adet soğan sökme makinesi dağıttıklarını kaydeden Ümütlü, Vıçıtırın Belediyesi’nin soğan ve patates üretiminin yoğun yapıldığı bir yer olduğunu söyledi. Bundan bir kaç hafta önce de 150 çiftçiye sütçülükle alakalı bazı teknik ekipman desteğinde bulunduklarını hatırlatan Ümütlü, “TİKA dünyada 140 ülkede pek çok sektörde faaliyet gösteren bir kuruluş. Bu kapsamda Kosova’da da pek çok sektörde bugüne kadar 400’ün üzerinde proje gerçekleştirdi. Tarım sektörü gerek Kosova için gerekse Kosova’daki TİKA Ofisi için öncelikli sektörlerden bir tanesi. Bu anlamda verdiğimiz destekler ciddi katma değer destekler oluyor. Bu kapsamda tarım projelerine biz de önem veriyoruz ve ortaya çıkan sonuçtan memnunuz” ifadelerini kullandı.

TİKA Vıçıtırın Belediyesi’nde kısa bir süre önce 150 süt üreticisine biri 30 litre kapasiteli 600 adet profesyonel ?süt taşıma kabı bağışını gerçekleştirmişti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.