Trabzon İnşaatçılar Odası Ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan:

Trabzon İnşaatçılar Odası Ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan:

Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe yoğunluğun Nisan ayı itibariyle başladığını belir...

Trabzon İnşaatçılar Odası ve Faal Emlakçılar Derneği Başkanı Ayhan Taflan, istihdama en çok katkı sağlayan sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe yoğunluğun Nisan ayı itibariyle başladığını belirterek, "Arap yatırımcılara verilen yüksek fiyat bölge insanına da yansıdığı gibi konut alımlarını zorlaştırıyor. Bunun yanında bir tercüman furyası aldı başını gidiyor" dedi.

Arap yatırımcılara verilen yüksek fiyatın bölge insanına da yansıması sonucu konut alımlarının zorlaştığını ifade eden Ayhan Taflan, “Geçtiğimiz iki sene içinde inşaat ve emlak sektöründe yaşanan yoğunluk bu sene daha da artacaktır. Yaz ayının gelmesiyle birlikte Nisan ayında başlayan hareketlilik her sektörde olduğu gibi Trabzon’un lokomotifi olan inşaat sektöründe de canlanma başlamıştır. Fakat burada tepki gösterdiğimiz ve hoş karşılamadığımız fiyat politikası bizleri üzdüğü gibi sektörde de büyük bir güvensizlik sağlamaktadır. Yabancı yatırımcılara ayrı, yerli müşteriye ayrı fiyat politikası etik olmadığı gibi, ilerleyen zamanlarda sektöre büyük darbe vurabilir. Hatta yabancı müşteriye uygulanan fahiş fiyat, daire almak isteyen bölge insanına da yansımaktadır. Arap yatırımcılara verilen yüksek fiyat bölge insanına da yansıdığı gibi konut alımlarını zorlaştırıyor. Bunun yanında bir tercüman furyası aldı başını gidiyor. Arap yatırımcılar tek daire aldıkları gibi blok bazında da gayrimenkul satın alabiliyorlar. Bu alım satıma aracılık edenler, Arapça bilen, genelde hiçbir yetkisi olmayan ilgisiz kişilerdir. Üniversitede okuyan Arap kökenli öğrenciler bazı tur şirketlerinin tercümanları veya İngilizce ve Arapça bilen kişiler, inşaat firmaları ve gayrimenkul sahiplerine gittiklerinde, sana Arap müşteri getireceğim, daire başına 5 bin TL alırım gibi teklif verebiliyorlar. Haliyle bu fiyatlar yükseldiği gibi hem yabancı hem de yerli müşterileri sirayet etmektedir. İşin diğer üzücü tarafı, emlak sektöründe faaliyet gösteren mükellef olan iş yeri kirası, vergi ödeyen, istihdam sağlayan emlakçı esnafımız bazı inşaat firmalarından gayrimenkul sattıkları zaman bırakın 5 bin TL’yi, yüzde 2+KDV olan yasal haklarını alamıyorlar. İnşaat firmaları emlakçı esnafına destek sağlamaları ve onların haklarını korumalıdırlar” diye konuştu.

Vergi mükellefi olmayanların emlakçılık yaptığına da dikkat çeken Taflan, “Milyonlarca liralık vergi kaybına neden olan günlük ev kiralamalarında, internet ilanları ile günlük 80-150 TL arası kiraya verilen bu daireler hiçbir mükellefiyeti olmayan kişiler için rant kapısı olmaya başladı. Mükellef olmayan kişiler 5 ila 10 daireyi daire sahiplerinden kiralayıp, günlük olarak kiraya vererek, ayrıca başkalarına da kiraya vererek gelir elde etmekte, vergi ödememektedirler. Bu emek hırsızlarının müşterilere verdikleri zarar yanında, ülke ekonomisine verdikleri zarar da büyüktür. Bu anlamda ilgili kurumları göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.