Türk kargo uçağı evlerin üzerine düştü! Çok sayıda ölü var

Türk kargo uçağı evlerin üzerine düştü! Çok sayıda ölü var

Kırgızistan'da düşen Türk kargo uçağı ile ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

Hong Kong'tan havalanan uçak, yoğun sis altındaki Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Manas Havaalanı'na iniş yapmak üzereyken düştü. Kazada en az 37 kişi hayatını kaybetti, altı kişi de yaralandı. Uçağın en az 15 eve zarar verdiği bildiriliyor.

Hong Kong- Bişkek seferini yapan Boeng 747 tipi ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı, Bişkek yakınlarında düştü. Feci kaza sonrasında ilk belirlemelere göre 32 kişi öldü, altı kişi yaralandı. Dört mürettebatı olan uçakta kurtulan olmadı. Yaşamını yitirenlerden dördü de çocuk.

Kırgızistan Başbakanı Yardımcısı Muhambetkalıy Abulkaziyev, uçağın yerel saatle 7.30 sularında Bişkek yakınlarındaki bir köye düştüğünü bildirdi. Kırgızistan Ulaştırma Bakanlığı da, uçağın Manas Havaalanı'na iniş yaptığı sırada düştüğünü açıkladı.

Manas Havaalanı'na yaklaşırken radarla irtibatı kesilen uçağın enkazı, pist yakınlarındaki yerleşim alanında bulundu.

Reuters haber ajansı, uçağın en az 15 eve zarar verdiğini aktarıyor. Geniş bir bölgeye yayılan uçağın enkazında arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı yetkilileri, uçağın ağır hava koşulları ve yoğun sis nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor. Uçağın inişi sırasında havalimanı çevresinde görüş mesafesi düşüktü ve bölge yoğun sisle kaplıydı. Hava durumu raporlarına göre bulut tavana 100 feet'e (yaklaşık 33 metre) kadar inmişti. Görüş ise 150 metreydi.

Kırgız yetkililer, pilotların herhangi bir acil durum bilgisi vermediğini bildiriyor. Bişkek Manas Havalimanı yetkilileri, havalimanının en erken bugün akşam saatlerine kadar, iniş ve kalkışlara kapatıldığını duyurdu.

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Kazada Kaptan Pilot İbrahim Gürcan Dirancı, İkinci Pilot Kazım Öndül ile Yükleme Uzmanları Melih Aslan ile İhsan Koca öldü.

Emekli Hava Pilot Tuğgeneral olan Kazım Öndül, Afganistan’da görev yapmış, 2009’da dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Hillary Clinton tarafından övgüyle bahsedilmişti.

ACT Havayolları, kaza sonrası yaptığı açıklamada "Dört kişilik ekibimizin son durumu hakkında net bilgilere ulaştığımızda tekrar bilgi verilecektir" ifadesini kullandı.

Doğan Haber Ajansı, uçağın önce Kazakistan Astana'ya, oradan da Hong Kong'a uçtuğunu ve mürettebatın uçağı burada teslim aldığını bildiriyor.

ÇAVUŞOĞLU, KIRGIZİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Kırgızistan Dışişleri Bakanı Erlan Abdildaev'i arayarak bugün Kırgızistan'da meydana gelen uçak kazası nedeniyle taziyelerini iletmiş ve konuyla ilgili olarak Türkiye'nin her türlü desteği sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

AFGANİSTAN'DA İKİ BÜYÜK TEHLİKE ATLATTI, CLINTON TEŞEKKÜR ETTİ

Uçağın kaptan pilotu, Emekli Hava Pilot Kurmay Yarbay İbrahim Gürcan Dirancı, Hava Kuvvetleri'nden ayrıldıktan sonra MNG Havayolları'nda uçmaya başladı. Daha sonra buradan iddiaya göre kaptan pilot yapılmadığı için istifa etti. Dirancı, daha sonra ACT'ye geçti. İkinci pilotluğu döneminde Dirancı Afganistan'da iki büyük tehlike atlattı.

Bagram Hava Üssü'ne kargo taşıyan uçak, 1 Mart 2010'da sol ana iniş takımının katlanması nedeniyle gövde üzerine indi. Kazada kullanılamaz hale gelen ACT Havayolları'na ait A300B4 tipi uçağın ikinci pilotu İbrahim Gürcan Dirancı'ydı. Dört yıl sonra açıklanan kaza raporunda sol ana iniş takımında korozyon oluştuğunun tespit edildiği ancak yetersiz bakım uygulaması yapıldığı belirlendi.

Dirancı'nın görev yaptığı bir başka ACT uçağı ise Afganistan'da uçarken havada motor patlama sesi ile durdu. Uçak acil iniş yaparak düşmekten kurtuldu. Uçağın ikinci pilot koltuğunda ise Emekli Hava Pilot Tuğgeneral Kazım Öndül oturuyordu. Öndül, albay rütbesindeyken Afganistan'da Kabil'de görev yapmıştı.

ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Afganistan ziyaretinde Öndül kendisini karşılamıştı. Clinton düzenlediği basın toplantısında Kazım Öndül'e teşekkür etmişti. İddialara göre Öndül'ün de aralarında bulunduğu 7 kişilik pilot ekibi hiç havayolu tecrübesi olmamasına rağmen alınıp 747 Jumbo Jet'te ikinci pilot olarak uçmaya başlamıştı.

2001 MODEL

2003 yılında imal edilen Boeing 747-400F Jumbo Jet, 2016 yılı başına kadar Singapur Havayolları bünyesindeydi.

Toplam 124 ton kargo taşıyabilen dört motorlu uçağın maksimum kalkış ağırlığı 396 ton. Saatte 922 kilometre hıza çıkabilen uçağın menzili ise 5 bin 230 kilometre.

İstanbul merkezli kargo şirketi olan ACT'nin filosunda toplam 6 adet 747-400F tipi uçak bulunuyordu. Yavuz Çİzmeci tarafından kurulan havayolu, 2011'de Çin merkezli Hainan Grubu tarafından satın alınmıştı. Şirketin resmi adı MyCargo olarak değiştirilmişti.

YETKİLİLER ACT KARGO'DA

Kazanın ardından Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ekipleri, şirketin İstanbul Kurtköy'deki merkezine geldi. Burada uçağın ve ekibin dosyalarına el konuldu. Bakımdan ekibin eğitimine kadar tüm veriler SHGM yetkilileri tarafından incelenecek.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.