Türkiye’de Her 10 Erkekten Birinde Varikosel Hastalığı Görülüyor

Türkiye’de Her 10 Erkekten Birinde Varikosel Hastalığı Görülüyor

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümünde görevli Doç.Dr. Mutlu Ateş, erkek kısırlığının, kromozom sayısında ya da yapısında anormallik, sperm sayısının az olması ya da hiç sperm bulunmaması ve sp...

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümünde görevli Doç.Dr. Mutlu Ateş, erkek kısırlığının, kromozom sayısında ya da yapısında anormallik, sperm sayısının az olması ya da hiç sperm bulunmaması ve sperm hareketlerinin azalması gibi geniş bir perspektifte ele alınabilecek sorunları kapsadığını belirtti.

Tedavide başarılı sonuca ulaşılabilmesi için sorunun kaynağının doğru tespit edilmesinin önemini vurgulayan Doç. Dr. Mutlu Ateş, uygun tedaviye başlamak için hastanın muayenesinden sonra sperm testi, varikosel hastalığına işaret eden bir anormallikten şüphelenilen durumlarda gerekirse ultrason tetkiki, ayrıca hormonal sorunlarda gerekli testlerin yapılmasının uygun olduğunu ifade etti.

ERKEK KISIRLIĞININ BAŞLICA NEDENLERİ ARASINDA

Varikosel hastalığının, erkek kısırlığının nedenleri arasında en çok bilinen ve tedavi başarı oranının en yüksek olduğu bir hastalık olduğunu bildiren Doç. Dr. Mutlu Ateş, şöyle konuştu: "Türkiye’de yaklaşık her 10 erkekten birinde görülen varikosel, testis damarlarının genişlemesine bağlı olarak testis kan dolaşımının bozulmasıdır. Bu kadar sık görülebilen varikosellerin çoğu çok erken evrededir ve bunların çoğu kısırlığa neden olmaz. Ancak ileri düzeyde olan varikoseller sperm kalitesini bozarak kısırlığa yol açmaktadır ve ileri evrede ameliyat gerektirir. Ameliyat sonrasında sperm parametreleri 6 ay- 1 yıl içinde düzelebilir. Tüp bebek tedavisinde karşılaşılan en büyük zorluğun sperm üretiminin belirli alanlarda çok sınırlı olması ya da hiç olmamasıdır. Cerrahi sperm arama yöntemleri ile testisin değişik bölgelerinden alınan çok sayıda parça incelendiğinde sperm hücresi bulunabilmektedir. Mikroskopik tese yöntemi böyle vakalarda sperm elde etme şansını büyük oranda artırmaktadır. Testisin mikroskop ile incelenmesi sperm bulma şansını da yükseltmekte ve daha fazla sayıda sperm elde edilmesini sağlamaktadır."

SPERMLERDEKİ ŞEKİL BOZUKLUKLARINDA IMSI

Değerlendirmelerin sonucunda neden bazen tam olarak bulunabilmekte ancak bazı vakalarda nedeni bilinmeyen bir semen bozukluğunun söz konusu olabildiğini kaydeden Doç.Dr. Mutlu Ateş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hastada tedavi edilebilir bir sorun ortaya çıkmadığında çocuk sahibi olmak için mikroenjeksiyon uygulamaları yapılması gerekir. Özellikle yakın dönemde uygulamaya giren IMSI (Yüksek Büyütme Gücü Altında Mikroenjeksiyon) ile tedavi edilmesi mümkün olmayan pek çok şekil bozukluğu olgusunda başarılı sonuçlar alınmaya başlanmıştır."

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.