Tuz Çuvalı Taşırken Halterde Şampiyonluğa Uzandı

Tuz Çuvalı Taşırken Halterde Şampiyonluğa Uzandı

Aydın'da değirmende tuz çuvalları taşıyarak büyüyen Ayşegül Çakın, halterde azimli çalışmasıyla yıldızlar kategorisinde dünya şampiyonluğuna ulaştı.

Efeler ilçesinde hem okuluna gidip hem de Kemer Mahallesi'nde aile işletmesi olan değirmen ve bakkalda babasına yardım ederek hayatını sürdüren 17 yaşındaki Ayşegül Çakın, babasının yanında çalışırken küçüklüğünden beri taşıdığı tuz çuvallarından yola çıkarak başladığı halter sporunda elde ettiği başarıyla dikkat çekiyor.

Ayşegül, babasının yanında çalışırken ikizi Burak Emre ile 2011 yılında televizyonda izledikleri bir halter müsabakası sonrası, "tuz çuvallarını taşıyorsam, halteri de kaldırabilirim." diyerek kardeşiyle birlikte bu spora yöneldi.


Antrenörünün ilk kız öğrencisi oldu

Aydın Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne giderek halter sporunu yapmak istediklerini anlatan ikizlerden Ayşegül, o güne kadar sadece erkek halterci çalıştıran antrenör Yunus Emre Demirtaş'ın çekimserliğini de istekli oluşuyla yenmeyi başardı.

Kısa sürede milli olarak uluslararası müsabakalarda boy göstermeye başlayan Ayşegül Çakın, Ankara Büyükşehir Belediyesi sporcusu olarak geçen yıl İsveç'te düzenlenen Yıldızlar Avrupa Halter Şampiyonası'nda elde ettiği yedinciliği, hırsı ve azmiyle bu yıl ekim ayında Malezya'da yapılan Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda birinciliğe taşıdı.


"Daha iyi yerlere geleceğim"

Ayşegül Çakın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haltere babasının yanında çalışırken kardeşiyle birlikte taşıdıkları tuz çuvallarından yola çıkarak, televizyonda izlediği bir halter müsabakasından etkilenerek başladığını ifade etti.

Haltere başlamasının hikayesini, "Babamın değirmeninde tuz çuvallarını taşıyorduk. Sürekli bir şeyler taşıyorduk. Bir gün televizyon izlerken halter müsabakalarını gördük. O an dedim ki biz zaten tuz çuvalı gibi şeyleri kaldırıyoruz, neden bu sporu yapmayalım. Sonra Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğüne gittik, halter branşının olup olmadığını sorduk. Sordum ve bugünlere geldim." sözleriyle anlatan Ayşegül Çakın, ilk başlarda zorlansa da yılmayarak başarıya ulaştığını belirtti.

Ayşegül, haltere başlamasıyla okul, bakkal değirmen arasında geçen yorucu gündelik temposuna bir de halteri kattığını dile getirerek, "Çok yorucu geçiyordu. Sabah erken kalkıp okula gidiyordum. Öğleden sonra da 5'e kadar babama yardım ediyordum. Sonra da antrenmana gidiyordum. Bu dönemde insan bazen bırakmayı düşünüyor ama ben hayallerimden hiçbir zaman vazgeçmedim.Tüm zorluklara rağmen başardık. Allah'ın izniyle daha iyi yerlere geleceğim." dedi.


"Ağlıyordum"

Geçen yıl İsveç'te düzenlenen Yıldızlar Avrupa Halter Şampiyonası'nda 58 kiloda elde ettiği yedinciliğin ardından bu yıl Gürcistan'da düzenlenen Gençler Dünya Şampiyonası'nda sekizinci, Polonya'da yapılan Yıldızlar Avrupa Şampiyonası'nda ise ikinci olduğunu anlatan Ayşegül, dünya şampiyonluğunun da bu ikincilik derecesinin ardından artan hırsıyla geldiğini belirtti.

Ayşegül Çakın, Avrupa'da elde ettiği ikincilikten sonra artık şampiyonluk hayal etmeye başladığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Orada hocamla birbirimize söz verdik. Bu işi başaracağımızı ve dünya şampiyonu olacağımı söyledim. Ailem ve hocam bana sürekli destek oldu. 20 Ekim'de Malezya'da yapılan Yıldızlar Dünya Şampiyonası'nda birinci oldum. Dünyaya İstiklal Marşı'nı dinlettim, bayrağımızı göndere çektirdim. Bu duygu çok güzeldi gerçekten. Bir an baktım ağlıyorum sevinçten. Hemen ardından Melih Gökçek telefon açtı, tebrik etti. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Bakanımız telgraf çekti, onlara çok teşekkür ederim. Ailem, antrenörüm onlar hep yanımdaydı, onlara sonsuz teşekkürler."


Hedefi olimpiyat şampiyonluğu

Halterde bugüne kadar katıldığı ulusal ve uluslararası müsabakalarda 24 madalyasının olduğunu dile getiren Ayşegül Çakın, en büyük hedefinin ise olimpiyat altın madalyası olduğunu söyledi.

Milli sporcu, Tokyo'da 2020 yılında yapılacak olimpiyatlara katılma hakkı elde etmeyi ve orada da birinci olmayı istediğini belirterek, "Şimdiden gece gündüz demeden çalışmalara başladım. Tüm dünya benden korksun." dedi.

Antrenörü Yunus Emre Demirtaş da Ayşegül'ün en gözde sporcularından biri olduğunu belirterek, disiplinli ve inanarak çalışmasından dolayı bu başarıyı elde ettiğini ifade etti.

Baba Ali Çakın ise kızının başarısıyla gurur duyduğunu ifade ederek, "Kızım bir gün geldi ve sporla uğraşacağını söyledi. Halter yapacağını anlattı. Yapacaksan arkanda olacağım dedim her zaman. Çok mücadele verdik. Bir erkek çocuk gibi çalıştı yanımda. Çuval taşırdı ve değirmen işlerinde bana yardım ederdi." diye konuştu.

Anne Naile Çakın da Ayşegül'ün çok hırslı bir kız olduğunu, kendilerine büyük bir gurur yaşatıp halter sporunu sevdirdiğini, bir anne olarak bundan daha büyük sevincin olamayacağını kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.