Üçüncü tur görüşmeler başlıyor, en kritik başlık 'genel başkanlık'

Üçüncü tur görüşmeler başlıyor, en kritik başlık 'genel başkanlık'

AK Parti ve MHP, anayasa değişikliği istişarelerinde üçüncü tur için bir araya geliyor. 12 maddelik metin üzerinde görüş alışverişi sürerken, MHP, Cumhurbaşkanı’nın seçildikten sonra genel başkanlığa devam etmemesi yönündeki teklife itiraz ediyor.

Söz konusu sistem, Cumhurbaşkanlığı’na aday olup seçilememiş genel başkanların Meclis dışında kalması sonucunu doğuracak.
AK Parti ile MHP arasında Anayasa değişikliği teklifi üzerinde bugünden itibaren üçüncü tur görüşmelerin başlaması beklenirken, iki tarafın uzlaşma arayışı içinde oldukları en kritik başlıklardan birinin “genel başkanlık” konusu olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı seçilen genel başkanların partileriyle bağının kesilmemesi durumunda, “tarafsızlık” tartışmasının ötesinde, muhalefet liderlerini “tasfiye” edecek yeni bir sistemin kapısının aralanacağı hususunda tartışma yaşanıyor. Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre   MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin “Son bir kez görüşün” dediği çalışmanın sonuçlanmasından sonra izlenecek yol haritası da yeniden belirlenecek. Görüşmelerin içeriği sır gibi saklansa da kulislerde aşılması en zor kritik nokta olarak “genel başkanlık” konusu gösteriliyor.

MHP, Cumhurbaşkanı’nın seçildikten sonra genel başkanlığa devam etmemesini istiyor. MHP, yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanı “yürütmenin kendisi” haline gelse de devletin ve milletin birliğini temsil noktasında pozisyonunun korunacağını, bu nedenle genel başkanlığa devam etmemesi gerektiğini savunuyor. Ak Parti ise “Genel başkan olmayacaksa biz bunu neden yapıyoruz?” sorusunu gündeme getiriyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın parti işleriyle meşgul olmaması için de güçlü genel sekreterlik modeli öneriyor. Bu arada yeni sistem, seçimlerden sonra muhalefette kalacak partilerin liderleri açısından da varlıkyokluk noktasında hayati önem taşıyacak yeni bir siyaset biçiminin kapısını aralayacak. Ülkeyi yönetme iddiasıyla siyaset yapan partilerin liderleri, yeni sistemde başbakan olmayacağı için Cumhurbaşkanlığı’na aday olmak durumunda kalacak. Cumhurbaşkanlığı’na aday olmayacak liderler, “yönetme iddiasından” uzak kaldıkça güç açısından da tartışmalı bir duruma düşebilecek.


GENEL BAŞKANLAR MECLİS DIŞINDA KALACAK

Cumhurbaşkanlığı’na aday olan ancak seçilemeyen muhalefet partilerinin liderleri açısından seçimin bir başka sonucu daha olacak. Cumhurbaşkanı adayı oldukları için milletvekili genel seçimine aday olarak giremeyecekler. Bu nedenle, Cumhurbaşkanı seçilemediklerinde Meclis dışında da kalmış olacaklar. Partisi Meclis’te bulunan ancak Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte hükümet olma yarışını kaybetmiş ve Meclis dışında kalmış genel başkanlar açısından, idaresi zor bir dönem başlayacak. Başarısızlık görüntüsü, olası parti içi muhalifler açısından “Çekil” çağrılarında güçlü bir koz olarak kullanılacağı için yeni sistem her seçim sonrasında muhalefet partilerinin liderleri açısından yönetilmesi zor, sıkıntılı süreçlerin fitilini ateşleyecek.

AK Parti kaynakları, bu sistemin sıkıntı oluşturmayacağı, tam tersine yıllarca seçim kaybetmesine rağmen muhalefet partilerinin başında kalan isimlerin doğal bir süreçle gitmesi sayesinde yenilenme için bir fırsat yaratacağı görüşünü dile getiriyor. Başarısız liderlerin gitmesi gerektiğini ancak mevcut sistemde bunun pek görülmediğini öne süren AK Parti kaynakları, yeni sistemin demokrasinin sağlıklı işlemesi açısından da yararlı olacağını belirtiyor.

kaynak: milliyet

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.