Uğur Soğutma'da işten çıkarılan işçiler isyan etti

Uğur Soğutma'da işten çıkarılan işçiler isyan etti

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında kayyum atanan Uğur Şirketler Grubu'nda sendikaya üye olan işçiler, “performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek işten çıkartılmaya başlandı.

HAVADİS HABER - FETÖ/PDY soruşturması kapsamında kayyumla yönetilen Uğur Şirketler Grubu’nda son bir haftada 12 işçinin işine son verildi. “Performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek işten çıkartılan işçiler, sendikaya üye oldukları için şirket yönetiminin bu kararı aldığını belirtti.  Yaşanan durum karşısında Türk Metal Sendikası, işine son verilen 12 kişiyle Nazilli’de bir araya geldi. Sendikanın avukatları işçilerin haklarını savunmak için şirkete dava açmaya hazırlanıyor. 

“Tüm yasal mücadelemizi edeceğiz”

Türk Metal Sendikası İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, işten çıkarmalarla ilgili olarak yasal süreç başlatacaklarını bildirdi.  Öcal, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ Bu iş yerinde kayyum olmasına rağmen arkadaşlarımızın en doğal yasal hakkı olan örgütlenmenin, bir sendikaya üye olmanın yasal bir hak olduğu bu ülkede sendikalı oldukları için bu arkadaşlarımız işten çıkarıldılar. Bu arkadaşlarımız tek tek seçilerek tüm bölümlerden günlük 2-3 tane arkadaşımızla Uğur Şirketler Grubu’nun ilişkisi kesilmiş, yasal olmayan bir süreç işlemiş. Bu sürecin Türk Metal sendikası olarak sonuna kadar arkasında duracağız. Pazartesi günü arkadaşlarımızla beraber yasal süreci de başlatacağız . Hem ara bulucuya müracaatımızı yapacağız ardından ara bulucudan sonuç aldıktan sonra iş iade taleplerimizle, sendika da mücadeleden dolayı çıkarıldığımız aşikar olan bu durumda tüm yasal mücadelemizi edeceğiz. Bu konuda tüm Uğur çalışanlarına seslenmek istiyorum; O fabrikada daha iyi şartlar oluşması için bu arkadaşlarımız bu yola baş koydular çünkü aynı işi yapan Türkiye’de örgütlü iş yerleri var.”

3-126.jpg

“Bu arkadaşlarımız işe dönecekler”

Yıllarca bu tür fabrikalara can veren, üretim rekorları kıran işçilerin asgari ücrete mahkum edildiğini söyleyen Öcal, “Korkmasınlar, bu arkadaşlarımız bu yola baş koydular işten çıkarıldıkları halde o fabrikaya geri dönecekler. Arkadaşlarımızın davalarının takipçisi olacağız ,bu arkadaşlarımız işe dönecekler.” ifadelerini kullandı.

“Kayyum yöneticileri suç işliyorlar”

Kayyumla yönetilen şirketin yetkililerine de seslenen Öcal,” Kayyum yöneticilerine sesleniyorum, suç işliyorlar. Bu suçu işlemekten vazgeçsinler. Bu insanlar orada yasanın el verdiği şartlarda çalışmak istiyorlar, örgütlü olmanın getirdiği kazanımlarla çalışmak istiyorlar buda anayasamızda bir hak” dedi.

“Biz şirket için elimizden geleni yaptık”

Sendikalı olmanın anayasal bir hak olduğu için sendikaya üye olduğunu ifade eden mağdur işçilerden Şahin Salim, işçilerin değersizleştirildiğini kaydetti. Salim, açıklamasında, “Arkadaşlarımla hepimiz aynı durumdayız.Biz şirket için elimizden geleni hep yaptık. Sadece hakkımızı istemek için Türk Metal Sendikasına kayıt olduk ve benim kendi şefim tarafından ben iş aktime son verilmek üzere muhasebeye götürülürken kendi şefim tarafından bana,‘Senin sendikayla ne işin olur’’ dendi. Bende sendika anayasal bir hakkım, beni sendikadan dolayı mı işten çıkaracaksınız demem üzerine, ‘ben öyle bir şey demedim’’ deyip kenara çekildi. Sendika bizim anayasal hakkımız ve bunun önüne kimse geçemez bu da bir suçtur. Biz sendikayı istiyoruz çünkü toplu olarak hareket edip kendi geleceğimizi kendimiz belirlemek istiyoruz. Şimdiye kadar kimsenin karşısına oturup ta maaş konusunda veya sosyal haklar konusunda beyanda bulunamıyorduk niye çünkü bizim bireysel sözlerimizin hiçbir zaman hiçbir değeri olmadı. Bu fabrikayı bu duruma getiren 30 yıldan beri benim gibi tüm işçilerdir.  30 yıl öncesinde yine bu sendikalaşmadan dolayı içerde bir sürü arkadaşımız görevinden alındı, tartaklandılar, farklı çerçevede zarar  gördüler ,işlerinden edildiler.Bizde aynı kaderi paylaşıyoruz.Ama artık buna bir dur demek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Bizi işten çıkarıyorlar ve suç işliyorlar”

15 yıldır fabrikada bölüm şefliği yapan ve “performans düşüklüğü” gerekçesiyle iş akti  son verilen Hüseyin Yıldırım, “Ben yıllardır bu fabrikaya hizmet ettim. Bir günden bir güne “yok performansın düşük, yok çalışman düşük diyerek şikayet almadım. Ama sendikaya üye olduktan sonra şirket yetkilileri 21 Şubat’ta iş aktimin feshini karar  verdiklerini söylediler.Bunun sebebini de performans düşüklüğü olarak gösteriyorlar. Fabrikadan çıkarılan 12 arkadaşımızın çıkış sebebi aynı, hepimiz de sendika üyesiyiz. Bu performans düşüklüğünün arkasına sığınıyorlar ama sendika üyesi olduğumuz için bizi işten çıkarıyorlar ve suç işliyorlar.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum