Üriner Sistem Taş Hastalıklarına Dikkat

Üriner Sistem Taş Hastalıklarına Dikkat

Medical Park Karadeniz Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Kemal Özgür, üriner sistem taş hastalıklarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.Böbrek taşlarının daha çok genç ve orta yaşlı kişilerde...

Medical Park Karadeniz Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Güner Kemal Özgür, üriner sistem taş hastalıklarına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Böbrek taşlarının daha çok genç ve orta yaşlı kişilerde görülmekle birlikte her yaş grubunda gözlemlenebildiğini kaydeden Dr. Güner Kemal Özgür, “Böbrek taşları genellikle; idrarın, idrar yollarına geçmeden önce toplandığı böbreğin orta kısımlarında meydana gelmektedir. Genelde idrardaki kalsiyum ve ürik asit gibi belirli maddelerin kristalleşmesi (KUM) ve bu kristallerin zamanla çökmesi ve kümeleşmesi sonucu taş oluşur. Küçük taşlar herhangi bir soruna neden olmadan vücudu terk edebilirken, büyük taşlar mesaneye doğru ilerler ve idrar yollarında idrar akışını bozacak şekilde tıkanma ve yine idrar yollarında hasara neden olabilir. Böbrek taşları daha çok genç ve orta yaşlı kimselerde görülmekle birlikte çocukluk çağından başlayıp her yaş grubunda gözlenebilmektedir” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nde bu tür vakaların yoğun şekilde görüldüğüne dikkat çeken Dr. Özgür, “Özellikle Karadeniz Bölgemizde yoğun şekilde görülen böbrek taşlarının (kalsiyum oksalat) çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Bunlar arasında ESWL dediğimiz dışarıdan taş kırma yöntemi, rijid ve fleksible URS dediğimiz herhangi bir kesiye ihtiyaç duymadan idrar yollarından girilip taşın kırılıp temizlenmesi (RIRS), mini PNL dediğimiz daha büyük taşlar için sırt bölgesinden yaklaşık 1 santim kesiyle böbreğe girilip taşların temizlenmesi gibi çeşitli tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Taş hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ancak erken tedavi edilmezse, ihmal edilirse kötü sonuçlar doğurabilir (böbrek yetmezliği gibi). Taş hastalığı tıkanıklık yapmışsa tedavisi acildir. İhmal edilmemesi gerekmektedir. Medikalpark Karadeniz Hastanesi olarak bu tedavi seçeneklerinin tümüne sahip olmakla beraber hastanın taşının tedavisi yeri, büyüklüğü, konumuna göre değişmektedir. En uygun tedaviyi hastalarımıza sunmaktayız” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.