VEYSEL KARAHAN, AYDIN’DAKİ JES FAALİYETLERİNİN PERDE ARKASINI YAZDI...

VEYSEL KARAHAN, AYDIN’DAKİ JES FAALİYETLERİNİN PERDE ARKASINI YAZDI...

Aydın Yeni Haber Genel Yayın Yönetmeni Veysel Karahan Aydın’ın can alıcı konularından biri olan jeotermal enerji santralleri hakkında sert bir yazı kaleme aldı.

HAVADİS HABER-Aydın günden güne jeotermal enerji santralleri tartışmalarıyla gündemden düşmüyor. Son olarak Yılmazköy’de jeotermal santralin sondaj çalışması sırasında yaşanan patlama ile Aydın’daki JES gerilimi giderek arttı. Aydın Yeni Haber Genel Yayın Yönetmeni Veysel Karahan, bu haftaki köşe yazısıyla adeta kızgın yağa su döktü, gündemi alt üst eden iddialarda bulundu. İşte o çarpıcı köşe yazısının tamamı…

 

Tüm okurlarıma selam olsun!

Yüce Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Bildiğiniz üzere çok fazla köşe yazısı yazmayan bir gazeteciyim. Tabi mesleki veya sosyal bir konu dikkatimi çektiğinde veya uzun süren bir konu hakkında araştırma yaptığımda klavyemin tuşlarını eskitmeye başlıyorum. Seçim dönemlerinde siyasi yazılarda analiz yapmaktan, olağan dönemlerde ise gündemi takip etmekten bazen önemli konuları atlayabiliyoruz.

Medyada bugüne kadar birçok kez belki de jeotermal tesislerinin güzel Aydın için zararları yazıldı, çizildi. Pardon! Size neyi göstermek istedilerse; algı yaparak veya kitle iletişim araçlarını kendi çıkarları doğrultusunda danışıklı bir şekilde kullanarak veri sundular.

Hatta kendileri muhalif JES derneklerini dahi finanse ettiği olmuştur. Dönem dönem cılız seslerle, kaynanasına çemkiren gelin modunda basın açıklamaları vs yapılmıştır. Bazen siyasi partiler devreye girip, ipte oynayan cambazları izlememize neden olmuştur.

 Ama hiç kimse bugüne kadar buzdağının arkasını açıklamamış, JES şirketlerinin illegal finansal bir mafya yapılanmasıyla korunduğunu deşifre etmemişler. Öncelikle size buradan Jeotermalin zararlarını falan anlatmamı bekliyorsanız yanılıyorsunuz. O bilgileri açın molla google'a sorun, öğrenin. Ama yine de biraz teknik bilgi vermek isterim.

DAĞDAN YAĞ DEĞİL ZEHİR AKIYOR

Aydın son yıllarda "Tarım Kenti" değil, "Jeotermal Kent" ünvanını aldı. 2018'de ulaşılan rakamlara göre, Aydın genelinde o güne kadar 38 santral ile 2 bin jeotermal kuyusu açıldı. Uzmanlara göre, JES'ler yerleşim yerlerine çok yakın olduğu için şehirde kanser oranı yüzde 150 arttı. Tarıma verdiği zararlarını hiç anlatmayalım, zira köşe yazısı değil tez yazmamız gerekir. Aydın yaz aylarında ülke genelinde hava kirliliğinin en yoğun olduğu 2. şehir. TÜİK verilerine göre, Aydın'da solunum sistemi hastalıklarından dolayı yaşanan ölümler yüzde 28; kansere bağlı ölümler yüzde 16; toplam ölüm sayıları yüzde 26 daha fazla gerçekleşti. Alanında uzman bilim insanları, bu ölüm oranlarının Jeotermal kirliliğinden dolayı yükseldiğini açıkça ifade ediyor.

TESİSLER YILLARCA RUHSATSIZ ÇALIŞTI

Bu cennet şehrimizde yıllardır faaliyet gösteren JES'lerin çoğunun açma ve çalıştırma ruhsatları olmadığı kısa süre önce gün yüzüne çıkmıştı. Tabi bu şirketlerin açıklarının; resmi makamlar, yerel idareler, siyasiler ve bürokratlar tarafından sümenaltı edildiği aşikar. Aydın Baro yönetiminin açıklamasına göre; Germencik’te 11, Efeler’de 3, Köşk’te 3, Kuyucak’ta 6 JES’in İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı yok. Baro yönetimi yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu ama adaletin kılıcı bu konularda kalemtraş olduğu için hukukta yaprak kıpırdamamış.

DERİN SULARIN BAŞKANI ÖNDEŞŞŞŞ..

Sadece Germencik'te 16 jeotermal enerji santralinden 11’inin 10 yıldır ruhsatsız çalıştırıldığı henüz yeni öğrendik. 10 yıldır işyeri açma ruhsatı olmadan çalıştırılan şirketlerle ilgili en güzel açıklamayı Aydın Barosu avukatlarından Akın Yakan yapmış;

"Germencik’te 16 jeotermalden 11 tanesinin işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı yok. İki tanesinin yapı kullanma izin belgesi yok. Aydın’da bir mahalle arasında çiğköfteci açmak isteyenden ruhsat isteyecekler ama Germencik’te 10 yıldan beri ruhsatsız JES işletiyorlar” diye konuşmuş.

Çiğköfteci örneği gerçekten mükemmel..

Tabi bu yürekli avukat açıklamasında ruhsatların ne zaman, nasıl verildiğini söylüyor. 31 Mart seçimlerinden sonra seçilen Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş'in yanına gidiyorlar. Bu ruhsatsız JES'leri siz inceleyin diyorlar. Sonra ne mi oluyor? Yıllardır ruhsatsız çalışan bu santrallere Fuat Öndeş 3 ayda ruhsat veriyor.

Avukat bu olayı da şu şekilde özetlemiş;

 "Üç ayda 10 tane iskân ruhsatını şirketlere verdiğini öğrendik. Dört tane de iş yeri açma belgesi verdi. Bunların kapatılması gerekiyor. 10 yıl boyunca buna izin verenlerin cezasının verilmesi gerekiyor. Ama hiçbir şey yapılmadı. Germencik Belediyesi bununla ilgili hiçbir şey yapmadı. Altı ay içerisinde işyeri açma ruhsatı verildi. Verilen ruhsatlar hukuki değildir. 31 Mart’tan sonra verilen ruhsatların iptal edilmesi ve santrallerin kapatılmasını istiyoruz."

Germencikte önceki belediye başkanı dahil, yeni seçilen Fuat Öndeş'in de JES şirketleriyle çıkar ilişkisi kurduğu iddia ediliyor. Kapalı kapılar arkasında bazı siyasetçilerin bu milyon dolarlık kar elde eden şirketlerden illegal hisse aldığı bile söyleniyor.

Aydın'da çok tanınmış isimler de var kar payı alanlar içerisinde..

JES'in olduğu her ilçede ayrı bir yerel denge kurulmuş. Siyasetçilerle, Bürokratlarla, siyasi partilerle, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla çok farklı ilişki ağları kurulmuş, Fetö yapılanması gibi gizlilik ölçüsünde sus payları verilmiş. Arkalarında sadece siyaset desteği yok sadece tabi. Mesala karanlık işler için bir mafya oluşumu varmışşşş. JES mafyası. Tetikçisinden, bazı devlet görevlisine, kabadayılardan bazı çetelere kadar, hatta bazı gazeteciler dahil bu oluşuma bağlı. Medya deyip geçmeyin, bazı çıkarcı gazeteciler, gizli bağlantılarla ve siyasi referanslarla çok yüksek paralar kazanmış JES şirketlerinden.

Mesela sadece Germencik'te 4 santrali olan bir şirketin 2015 verilerini araştırdım, yıllık cirosu 350 milyon TL civarında. Aydın genelinde JES şirketlerinin elinden geçen milyarlarca dolarlık bu pastayı sizce sadece bu holdinglerin sahipleri mi götürür? Aralarında yılda 50 milyon dolar kazanan da var, 100 milyon dolar da...

Toplandığında milyarlarca dolarlık cirolar, 20'ye yakın şirket.. Mafya, medya, siyaset, bürokrat, güvenlik vs gibi. Bu pastanın içinde kimler vardır sizce? Bu konuların bilinmeyen yönlerini yazmak isteyenlere ne tehditler gider sizce? Biz bu konularla ilgili Gazeteci arkadaşım Mehmet Ali Cintosun ile birlikte uzun süredir bir dosya haber hazırlıyoruz. İnşallah şu korona sürecinden sonra daha bilinmeyen birçok gizli olayı öldürülmez sağ kalırsak, Aydın Yeni Haber'den, Havadis'ten ve Youtube kanallarımızdan sizlere aktaracağız.

Bu arada Aydın'ı yine saran çürük yumurta kokusuna kısaca değinmek isteyenler var.

İyi dikkat edin o yazar çizer abilere, JES muhaliflikleri yumurta kokusundan öteye gitmez..

Yazıdan sonra gözdağı vermek isteyenler olursa, kafasında çürük yumurta kırılır merak etmeyin..

Unutmadan yazayım, geçtiğimiz günlerde Efeler'de bir santralde vana patlamış, ve medya baya konunun üzerinde durmuştu. Aydın'da patlayan ilk vana değil o gençler, sakin olun. Daha önce başka bir ilçede yaşanan patlamada daha büyük afet yaşanmış, işçilerden bazıları yaralanmış ve çevrede bulunan hayvanlar telef olmuştu. Tarım arazilerine verdiği zararı yazmıyorum bile.. 

Çok uzattım yine farkındayım. Kısacası şaka değil Aydın'da büyük mafya varmış.

Aman siz benden duyduğunuzu söylemeyin sakın!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.