Yaban koyunu avlamak için 90 bin lira ödedi

Yaban koyunu avlamak için 90 bin lira ödedi

Amerikalı avcı Edwart Dorne Yates, bir Anadolu yaban koyununu avlayabilmek için 90 bin lira ödedi.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürlüğüne bağlı Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, biyolojik olarak ömrünü tamamlayan Anadolu yaban koyunlarından bir koçun avlanması için ihaleye çıktı. Yapılan ihaleyi Amerikalı avcı Edwart Dorne kazandı. Karaman’a gelen Amerikalı avcı, Kılbasan köyündeki Karadağ’da doğal ortamda yaşamını sürdüren koyunlardan en büyüğünü 3 gün süren takibin ardından avlamayı başardı. Amerikalı avcı vurduğu koçla hatıra fotoğrafı çekilmeyi ihmal etmedi. Geçen yıl yine Amerikalı bir avcı bir koçu 200 bin lira karşılığında avladı. Avdan elde edilen gelirin yüzde 80'i bölgede bulunan köy tüzel kişiliklere dağıtılıyor.

KARADAĞ KAÇAK AVLANMAYA KARŞI KAMERAYLA TAKİP EDİLİYOR

Anadolu yaban koyunu başta olmak üzere birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapan Karadağ’da izinsiz olarak avlanmak kesinlikle yasak. Karaman Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü, kaçak avlanmaya karşı Karadağ’ı 24 saat kamera ile takip ediyor. Kaçak olarak bir Anadolu yaban koyununu avlayana 60 bin lira para cezası kesiliyor.

Dünyada sadece Konya Bozdağ'da koruma altında bulunan koyunlar, yakalanacakları olası bir salgın hastalıkta tamamen nesillerinin yok olmaması için yaşadıkları eski topraklardan biri olan Karaman’ın Kılbasan köyündeki Karadağ'a 2004 yılında getirilerek koruma altına alındı. Önce tel örgü ile çevrilen alanda 1 yıl tutulan ve yeni yavrularını burada dünyaya getiren koyunlar daha sonra 60 yıllık bir aradan sonra yeniden eski doğal ortamlarına salındı. Salınan koyunlardan bazıları boynuna takılan telemetri cihazı ile bir süre takip edildi. Sayılarını her yıl artıran koyunlar 11 yıldır yeni doğal ortamlarında yaşamını sürdürüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.