Yabani Hayvanlar Aşılanacak!

Yabani Hayvanlar Aşılanacak!

Aydın, son zamanlarda artan, tilkilerden kaynaklı kuduz vakaları nedeniyle ‘Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi' kapsamına alındı. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de aşılama konusunda vatandaşları uyardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi’ kapsamında Aydın da riskli bulunan 26 ile dahil edildi. Proje kapsamında Aydın İl Müdürlüğü'ne oral kuduz aşısı tabletleri ormanlık alana bırakılması için gönderildi. 3 yıl süreyle senede iki defa havadan yapılacak aşılamanın ilk aşamasına pazartesi günü başlanılacak.

BULURSANIZ, DOKUNMAYIN!

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, projeyle ilgili açıklamada bulundu. Kuduzdan korunmanın en etkin yöntemin aşılama olduğu belirtilen açıklamada şöyle denildi: “Bunun için Bakanlığımız tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatmıştır. Tilkiler havadan atılan BAİT (köfte şeklinde, kapsüllü yemler) kullanılarak, diğer hayvanlar ise enjeksiyon ( şırınga ) ile aşılanmaktadır. Bu proje kapsamında, bölgemizde uçaklar aracılığı ile tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara aşı yemleri atılacaktır. Aşı plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile tilkileri kendine çekecek şekilde hazırlanmıştır. Yemlerin dış kısmı köfte şeklindedir, aşının çevresinde bulunan yem balık, parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler.”

Yapılan açıklamada vatandaşlar tilkilerin aşı yemleri ile aşılanması kampanyası süresince, dikkatli olunması konusunda uyarıldı. Aşı yemini bulan vatandaşların aşılara, kesinlikle dokunulmaması gerektiği konusuna vurgu yapılırken, “Bu yemler sadece tilkiler içindir. Dokunulduğunda yemlerin kokusu değişeceğinden tilkiler bu yemleri yemezler. Aşı yemleri çok ortalık bir yerde görülürse ona dokunmadan ayağımızla, tilkinin bulabileceği bir yere doğru uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başı boş bırakılmalarının ve aşılı yemlerin yenmesinin engellenmesi gerekmektedir. Özellikle çocuklarımızı bu aşılı yemlere dokunmamaları konusunda uyarmalıyız. Kapsülün içindeki aşı gözümüze veya cildimizdeki açık bir yaraya temas ederse, temas noktalarını su ve sabun ile yıkamalı ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Bazı hayvanlar yemleri farklı yerlere taşırlar. İnsanların bu yemleri bahçelerinde bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir Veteriner Hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.