Yapay Yerçekimi TÜBİTAK’ta Ödül Getirdi

Yapay Yerçekimi TÜBİTAK’ta Ödül Getirdi

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı öğrencisi Barış Volkan Gürses, astronotlarda yerçekimsiz ortamda oluşan kas ve kemik erimesinin önlenmesi için geliştirdiği yapay y...

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı öğrencisi Barış Volkan Gürses, astronotlarda yerçekimsiz ortamda oluşan kas ve kemik erimesinin önlenmesi için geliştirdiği yapay yerçekimi plakası ile TÜBİTAK’ta fizik dalında Türkiye birincisi oldu.

TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca çeşitli bilim dallarında düzenlenen Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın Türkiye finalleri, 29 Mayıs 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Yarışmada TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi Bilim İnsanı Yetiştirme Programı öğrencisi Barış Volkan Gürses, “Elektrostatik Kuvvetten Yararlanarak Yerçekimsiz Ortamda Oluşan Kas ve Kemik Erimesinin Önlenmesi İçin Yapay Yerçekimi Oluşturulması” isimli projesi ile fizik dalında Türkiye birincisi oldu.

Projede yerçekimsiz ortamda kas ve kemiklerin yeterince kullanılmaması sebebiyle oluşan kas ve kemik erimesinin, astronotlar için önemli bir sorun olmasından yola çıkılarak bu sorunun önlenmesi için üzerinde elektrostatik yükler bulunan bir giysi ve uzay aracının içine yerleştirilecek yüklü bir plaka yardımıyla zıt yüklerin birbirilerine uyguladıkları çekim kuvveti sayesinde kas, kemiklerin kullanılmasını sağlayacak yapay bir yerçekimi oluşturmak amaçlandı. Projenin rehber öğretmeni TED Ankara Koleji Fizik Zümre Başkanı Oya Adalıer, Barış’ın başarısıyla gurur duyduklarını belirterek “Yaratılan çekim alanı, insanların uzayda yerçekimsiz ortama daha kolay uyum sağlamasına katkıda bulunacak ve uzun süreli uzay yolculuklarının yapılmasını kolaylaştıracaktır” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.