Yaptıkları iyi tarımla örnek oluyorlar

Yaptıkları iyi tarımla örnek oluyorlar

Aydın’ın Efeler İlçesi sınırında bulunan mahallelerdeki domates üreticileri, iyi tarım uygulamaları ile örnek oluyor.

 Ruhsatsız ilaç kullanmayan ve bölgelerinde bulunan ziraat mühendisleriyle işbirliği içinde çalışan çiftçiler, hem masrafsız tarım yapıp hem de destekleme alıyor.

Efeler Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından, tarlalarından alınan domates numuneleri incelenen çiftçiler, ürünlerinde zirai ilaç kalıntısı bulunmadığı takdirde dekar başına 50 lira destekleme alıyor. Masrafları ise Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün ‘İyi tarım’ bütçesinden karşılanıyor. Yaptıkları iyi tarım uygulamalarıyla örnek çiftçiler, ürettikleri domateslerin para etmemesinden yakınıyor.

ŞAHNALI’DA İLK DOMATES HASADI

Efeler Şahnalı Mahallesi’nden domates üreticisi Ali Rıza Özen, mahalledeki ilk domates hasadını gerçekleştirdi. ‘Sezonu yeni açıyoruz, ilk hasadımız, fiyatlar düşük, alıcı gelmiyor’ diyen Ali Rıza Özen, yağışların, domates kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi. Özen şöyle konuştu:

“Bu yıl iklim çok farklı seyrediyor. Domatesin olması için sıcağa ihtiyacımız var. Bu sene bizim için hava serin gidiyor. Yağmur ürünlerimizi olumsuz etkiledi, rekolte düşük. Ruhsatsız ilaç kullanmıyorum, kullandığım ilaçları ziraat mühendisi kontrolünde uyguluyorum. İyi tarım yapmıyorum. Böylece hem biz üreticiler kazanıyoruz hem de vatandaş sağlıklı organik ürünler tüketiyor.”

FİYATLAR DÜŞÜK, ÜRETİCİ DERTLİ

Domateste meydana gelen hastalıklarla iyi mücadele ettiklerini ifade eden domates üreticisi Serkan Uludağ da fiyatların beklediklerinden düşük olduğunu söyledi. Ruhsatsız ilaç kullanmadığına ve ilaç, gübre ve mazota fazlaca masraf ettiklerini belirten Uludağ, “Fiyatlar masrafımızı ancak karşılıyor. Bu yıl maliyetine çalışmış olduk. Ürünlerimiz tarladan düşük fiyata alınıyor, pazarda yüksek satılıyor, böylece üretici değil aracı kazanıyor” dedi.

ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR

Büyük Menderes Nehri’nin taşması sonucu ürünlerinde mantar, tuta gibi hastalıkların meydana geldiğini ifade eden Efeler Kozalaklı Mahallesi’ndeki domates üreticisi Güngör Özen de fiyatların düşük olduğundan yakınarak, “ Çiftçi destek bekliyor, gübre, mazot, işçilik maliyeti yüksek, fiyatlar ise düşük. Üretici değil, aracı kazanıyor. Biz çocuklarımızı anca okutuyoruz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.