Yaş Çay Hasat Sezonu 29 Nisan’da Açılıyor

Yaş Çay Hasat Sezonu 29 Nisan’da Açılıyor

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütüoğlu, 2015 yılı yaş çay hasat sezonunun açılışını 29 Nisan olarak duyurdu.ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bugün Genel Müdürlük Salonu’nda düzenlediği basın açıklaması...

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütüoğlu, 2015 yılı yaş çay hasat sezonunun açılışını 29 Nisan olarak duyurdu.

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu bugün Genel Müdürlük Salonu’nda düzenlediği basın açıklamasında yaş çay sezon açılışı ve işçi alımları ile ilgili konuları değerlendirdi. Sütlüoğlu, mevsimlik işçi alım sürecinin devam ettiğini belirterek “İşçi alımı süreci devam ediyor. İşçi alımları için ocak ayında prosedürü başlattık. Geciktirildiği şeklinde iddialar var. Bunun gerçekle ilgisi yok. Biz zamanında müracaat yaptık. Gecikmenin nedeni İŞ-KUR müracaat mevzuat değişikliğinin gecikmesidir. İkimiz de kamu kurumuyuz. İşçilerimizi İŞ-KUR üzerinden almak zorundayız. Onlar da mevzuat üzerinden alımlar yapmak zorunda. Yükleme işçilerinin tamamını erkeklerden almak istedik. Ancak İŞ-KUR mevzuatı buna uygun değildi. Bu yönde değişiklik talep ettik. Bakanlar Kurulu Kararnamesi gerekiyordu. Bu kararnamenin hazırlanması 2,5 ay zaman aldı. Gecikmeler bizim dışımızda oldu. Biz kamu kurumu olduğumuz için mevzuat çerçevesinde hareket zorundayız“ dedi.

YÜKLEME İŞÇİLERİ KURA İLE ALINACAK

Sütlüoğlu, yükleme işçilerinin kura ile branş işçilerinin ise KPSS puanına göre alınacağını ifade ederek “Müracaatlar bugün mesai bitimine kadar tamamlanması gerekiyor. Rize’de 5 Mayıs’ta, Trabzon’da 6 Mayıs’ta, Artvin’de 7 Mayıs’ta ve Giresun’da 8 Mayıs’ta gerçekleştirilecek kuralar ile işe alınacak işçiler tespit edilecek. Noter huzurunda düz işçiler için kura çekimi yapılacak. İsteyenler Kapalı Spor Salonu’nda kura çekimini izleme imkanı bulacak. Eksperlik mezunları, teknik lise mezunları, yüksek okul mezunları ve mühendisler KPSS üzerinden alınacaklar. Bu kuralı da biz koymadık. Bu yönde bizi yıpratmaya çalışanlar var. Bu İŞ-KUR’un mevzuatı gereği yapılan bir uygulamadır. İŞ-KUR bu branşlardaki işçileri KPSS ile almak zorunda. Mevzuat neyi emrediyorsa o şekilde yapılma zorunluluğunu var” diye konuştu.

TORPİL OLMAYACAK

İşçi alımlarında kesinlikle torpil yapılmayacağını kaydeden İmdat Sütlüoğlu, şunları söyledi:

“Düz işçilerin noter huzurunda kura çekilerek adil bir zeminde alınmasını istedik. Siyasilerimiz ile de görüşerek bu şekilde alınmasını istedik. Burada hiçbir şekilde torpil olmayacak. Şansı olan kuradan çıkan işe girecek, çıkamayan giremeyecek. Ben dahil hiç kimsenin bir tane dahi kontenjan hakkı yoktur. Alımlar tamamen adil çerçevede yapılacak. Vatandaşlarımız bundan emin olsunlar. İnşallah yeni alınacak 3 bin 500 işçiyi bu sezonda işe başlatmış olacağız. Tabii ki ilk sürgün alımları başlar başlamaz bu işçilerin işe başlamaları mümkün olmaya bilir. Ancak biz en erken zamanda bunları iş başı yaptırmaya çalışacağız.”

SEZON 29 NİSAN’DA AÇILIYOR

2015 yılı 1. Sürgün yaş çay alım sezonunu 29 Nisan tarihinde açacaklarını kaydeden Sütlüoğlu “Yaş çay kampanyasını inşallah 29 Nisan Çarşamba günü açmayı planlıyoruz. Mayıs ayında ilk sürgündeki kotamız dekar başına 400 kilogramdır. Bu yıl 2011 yılında yaşadığımız duruma benzer bir durum görünüyor. Sahil ve yukarı ki kesimlerde çay hasadının birlikte gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle kotayı yüksek tutuyoruz. Vatandaşımızın mağdur olmaması için. Kotayı yüksek tutmamızın başka bir nedeni de, özel sektör cenahından vatandaşımızın mağdur olmaması içindir. İkincisi ise kuru çay fiyatının sektörde yüksek tutulması içindir” şeklinde konuştu.

BEYAZ ÇAYIN KİLOSU 350 TL.

Sütlüoğlu, bu yıl beyaz çay üretimini arttırmayı hedeflediklerine vurgu yaparak “Beyaz çay alımlarımız devam edecek. Toplanabilecek olan yerler var. Vatandaşımız olgunlaşmaya başlayan filizlerden beyaz çayı toplayabilirler. Bu yıl kilosunu 350 TL’den alacağız. Vatandaşımız vakit geçirmeden toplamaya başlasın. Vatandaşımız tazedir deyip bahçesine girmemezlik etmesin. Çay tüm bölgelerde aynı anda geleceği için tarlaya erken girmeleri menfaatlerinedir. Beyaz çay için ise hiç beklemesinler. Biran önce bahçeye girip tomurcukları toplamaya başlasınlar. Bu yıl beyaz çayı daha fazla üretmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.