Yeni Otogarın Satışı Meclis Gündeminde

Yeni Otogarın Satışı Meclis Gündeminde

Mersin’de ihale süreci de firmaların taşınma süreci de sıkıntılarla geçen yeni otogar, bir kez daha satışa çıkarılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin teklifi meclis üyelerince komisyonlara...

Mersin’de ihale süreci de firmaların taşınma süreci de sıkıntılarla geçen yeni otogar, bir kez daha satışa çıkarılıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin konuya ilişkin teklifi meclis üyelerince komisyonlara havale edilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, satışı kendilerinin değil, şu anki işletmeci firmanın zararını karşılamak şartıyla yolcu taşımacılığı yapan diğer firmaların istediğini söyledi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 1. birleşimi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında yapıldı. Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen meclis toplantısında, idareden gelen 51, komisyonlardan gelen 31 gündem maddesinin yanı sıra gündeme alınması kabul edilen 12 teklif görüşüldü.

YENİ OTOGARIN YENİDEN SATILMASINA İLİŞKİN TEKLİF MECLİS GÜNDEMİNDE

Meclis toplantısının öne çıkan gündem maddesi ise ihale sürecinden itibaren bir türlü krizin sona erdirilemediği yeni otogarın satışına ilişkin teklif oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin Toroslar ilçesi Çavuşlu Mahallesi’nde 184 bin 857 metrekare alan üzerine inşa ettiği ve Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali adıyla işletmeye açılan yeni otogarın satışına ilişkin teklifte, otogar tesisinin Büyükşehir Belediyesi’nce özelleştirilerek satılmasının düşünüldüğü, bu kapsamda Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi istendi.

Teklifi oylamaya sunmadan önce bir konuşma yapan Başkan Kocamaz, otogarla ilgili süreci herkesin çok yakından takip ettiğini ve bildiğini söyledi. Yeni otogarı açılışını 29 Ocak 2015 tarihinde yaptıklarını anımsatan Kocamaz, “Ancak, çeşitli nedenlerle bir zıtlaşma neticesinde otogara giriş ancak 20 Nisan tarihinde gerçekleşti. Bu süreç başladığı günden itibaren birçok kesimle defalarca görüşmeler yapıldı. Hatta iki siyasi partinin il başkanını da bir araya getirdik. Diğeri söz vermesine rağmen mazeret beyan ederek o toplantıya gelmedi. Ancak, oradan da bir sonuç çıkmayınca ben bu arkadaşların tamamını görüşmek için davet ettim” dedi.

O görüşmeler esnasında belediye yönetimiyle değil, kendi aralarında bazı tartışmalar yaşandığını aktaran Kocamaz, “Kendilerine süreci anlattım, kamerayı açtırdım ve orada konuşulanların tamamının kayda girmesini istedim. Çünkü çeşitli tezviratlar yapılıyordu. Otobüslerde yolcu Tarsus’ta indiriliyor ve ‘Bizim Mersin’e girmemizi belediye başkanı engelliyor’ gibi yalan, yanlış, saptırıcı ifadeler kullanılıyordu. Bunların hepsini orada anlattım. Ben bu duyumları aldığımda da otobüse yolcu gibi bir arkadaşı bindirdim ve aynı ifadeleri o da orada duymuş” diye konuştu.

“TEKLİF BİZZAT KENDİLERİNDEN GELDİ”

Bu görüşmedeki tartışma esnasında müstecir firma ilgili bir inatlaşma olduğunu gördüklerini de belirten Kocamaz, görüşmede kendilerine bir teklifte bulunulduğunu anlatarak, şunları söyledi: “Burası vatandaşa hizmet için yapılmış bir yer. Büyükşehir Belediyesi yasal kuralları uygulamış ve hiç bir şekilde yasal olmayan yolları denememiştir. Ama orada kendi aralarında tartışırken bize bir teklifte bulundular. Dediler ki, ‘Burayı ihaleye çıkarın biz satın alalım, kavgada bitsin’. Yani teklif bizzat kendilerinden geldi. Hatta müstecir firma da kendisinin de fedakarlık yapacağını, böyle bir olayda bir şirket oluşturarak ihaleye girmeyi istediklerini belirttiler. Bu müstecir firmanın da zarar etmesini önleyeceklerini ifade ettiler. Yani, ‘Müstecir firma da zarar etmesin. Bunu da kendi aramızda toplanıp zararını tedarik edelim’ dediler.”

Büyükşehir Belediyesi’nin firmalara otogara giriş için 20 Nisan’a kadar süre verdiğini anımsatan Kocamaz, bu nedenle 20 Nisan tarihinde otogara giriş olduğunu kaydetti. O gün otogarda davullu zurnalı karşılamada da yine aynı teklifin dile getirildiğini söyleyen Kocamaz, “Yine aynı şeyleri söylediler, ‘Satışı gerçekleştirin ama bu arkadaşın zararını biz kendimiz karşılayacağız’ ifadelerini kullandılar. Ama bugüne kadar gördük ki, otogara girmelerine rağmen müstecir firmaya ihale bedeli üzerinden belirlenen rakamlar dahi yatırılmamış. Orada böyle bir sıkıntı yaratılmış. Biz de onların talepleri üzerine çözüm arıyoruz. ‘Madem böyle bir talepleri var ihaleye çıkalım. Eğer problem bundan kaynaklanırsa çözülmüş olsun’ dedik. Biz bu işi buraya getirdik, detayını komisyonlar araştırsın. Hatta bu işe bir ucu dokunan sivil toplum örgütleri de bu konuda bir araya gelsinler, değerlendirmeyi yapsınlar istedik” şeklinde konuştu.

Kocamaz, konuşmasının ardından otogarın satışına ilişkin teklifi meclis üyelerinin onayına sundu. Teklif, meclis üyelerinin oy çokluğuyla Plan Bütçe, Ulaşım, Ekonomik Kalkınma ve Turizm Komisyonları’na havale edildi.

BÜYÜKŞEHİR’İN LOGOSU DEĞİŞECEK

Meclis toplantısında ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin logosunun değiştirilmesine ilişkin teklif de meclis üyelerinin görüşüne sunuldu. Mersin Belediyesi’nin 1973 yılında kurulduğu, 1993 yılında ise Büyükşehir Belediyesi olduğu belirtilerek, ancak, belediye tarafından kullanılmakta olan logoda, belediyenin kuruluş tarihi olan 1873 yılı yazılması gerekirken, 1993 yılı yazıldığından yeni logo tasarımı yapılıncaya kadar mevcut logonun ‘1873’ olarak düzenlenmesi için teklif verildi.

Başkan Kocamaz, "Her yerde bize soruluyor, ‘Mersin 1993’te mi kuruldu’ diye. Karışıklık yaşanıyor. O yüzden bu değişikliği yapıyoruz" diyerek, teklifi meclis üyelerinin oylarına sundu. Teklif oyburluğuyla kabul edildi.

ULUSLARARASI KARDEŞ ŞEHİRLER TURİZM ZİRVESİ MERSİN’DE YAPILACAK

Meclis’in bir diğer gündem maddesini "Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi" oluşturdu. Toplantıda, dünyada ilk kez 21-22 Ekim 2015 tarihinde Mersin’de düzenlenecek "Uluslararası Kardeş Şehirler Turizm Zirvesi"nin tüm masraflarının karşılanması için meclisten yetki istendi. Konuya ilişkin konuşan Kocamaz, "Dünyadaki tüm kardeş şehirlerin buluşturulmasının amaçlandığı bu organizasyon bünyesinde bir de platform kurulacak. Platformun merkezi Almanya olacak ama Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı kurucu başkanlık görevini üstlenecek. Amacımız, bir yandan insanları bir araya getirmek, yaklaştırmak, diğer taraftan da belediyecilik ile ilgili çalışmaları paylaşmak ve dünya barışına katkı sağlamaktır. Ekim ayında yapacağımız bu organizasyon için yaptığımız görüşmelerde bu organizasyonun dünyada ilk defa Mersin’de yapılacağını öğrendik. Bu organizasyon ile dünyadaki tüm kardeş şehirleri buluşturacağız" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.