Yeni zamlar geliyor

Yeni zamlar geliyor

Yerel yönetimler kanununda yapılacak değişiklik ile yeni vergiler geliyor bununla birlikte mevcut vergilere zam bekleniyor.

AK Parti tarafından hazırlanan yerel yönetimler düzenlemesinin taslak metninde zamlar dikkatleri çekti. Ulusal basında yer alan habere göre, yeni düzenleme ile birlikte emlak vergilerinin artık 4 yıl yerine 2 yılda bir alınacağı ve semt, muhiy ve mevki bazında belirleneceği bildirildi. Emlak vergileri her 2 yılda bir artacak ve sokağa göre fiyat belirlenecek. 

Düzenlemedeki bir diğer artış Çevre Temizlik vergisi oluyor. ÇTV yüzde 41 ila 213 arasında zamlanacak. Bununla birlikte su faturalarında da artış görülecek. Ötey andan konu sigortası yaptıranlardan yüzde 10 ilave para alınacak. 

EMLAK VERGİSİ

Yeni düzenlemede, daha önce 4 senede bir alınan emlak vergisi 2 yılda 1 alınacak. Daha önce 4 yılda bir emlak vergisi belirleniyordu. Artık 2 yılda bir bu vergiler belirleneceği için artışlar daha fazla görülecek. 
 

Emlek vergileri , şimdiki sistemde il ve ilçeye göre belirleniyor. Ancak yeni düzenleme ile mahalle, muhit ve sokağa göre emlak vergisi belirlenecek. İyi bir mahallede kalan daha fazla vergi verecek. 

Bu düzenleme ile tapu harçlarında da artış yapılacak. 

SUYA ZAM GELECEK

Su faturalarına eklenen çevre temizlik vergilerinde de artış görülecek. Metreküp başına 12 kuruş ile 15 kuruş arasında ÖTV alınıyordu. Yeni düzenleme ile bu 15 kuruş ile 47 kuruş arasına çıkarılacak. 

Bu zamlar su faturalarına eklenecek. 

KONUT SİGORTASI

Şimdi yürürlükte olan sistemde yangın sigortası yaptıranlar prim tutarının yüzde 10'u kadar da belediye payı ödüyor. Yeni düzenleme ile birlikte  yangın sigortası olmasa da konut ve işyeri sigortası yaptıranlar, poliçenin içinde yangın güvencesi varsa, yangın riskine isabet eden primin yüzde 10'u oranında vergi ödeyecek.

YOL VERGİSİ GELİYOR

Öte yandan yeni düzenlemede, aracı olanların MTV’nin yüzde 10 'u kadar yol vergisi de ödeyeceği bildirildi.

Söz konusu vergi düzenlemeleri , belediyelerin gelirlerini arttırmak amacıyla yapılıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.