Yörük Mescidi’ne İlk Harç

Yörük Mescidi’ne İlk Harç

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin merkez ilçelerdeki tarihi ve kültürel mirası yenileme çalışmaları çerçevesinde Yıldırım’daki Yörük Mescidi de ayağa kaldırılıyor.Hacı Seyfettin Mahallesi’nde yer alan v...

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin merkez ilçelerdeki tarihi ve kültürel mirası yenileme çalışmaları çerçevesinde Yıldırım’daki Yörük Mescidi de ayağa kaldırılıyor.

Hacı Seyfettin Mahallesi’nde yer alan ve zamanla yıkılarak üzerine binalar yapılan Yörük Mescidi, Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun olarak inşa edildikten sonra ibadete açılacak. Mescidin üzerindeki binalar kamulaştırılarak yıkılırken, temel atma töreni Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti Bursa Milletvekili Adayı Cemalettin Kani Torun ve mahalle halkının katılımıyla gerçekleşti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Büyükşehir Belediyesi’nin Bursa’nın her köşesindeki tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırdığını söyledi. Bursa’nın yaşayan canlı bir tarih şehri olması için Yörük Mescidi gibi sokak aralarında bulunan mekanlarda dahi çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Başkan Altepe, “Ecdadımızın yüzlerce yıllık eserlerini, yenileyerek geleceğe taşıyoruz. Bursa, yaşayan canlı bir tarih şehri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor” dedi.

Başkan Altepe, Yörük Mescidi’nin İpek Yolu üzerinde bulunan önemli bir yapı olduğunu ve tüm tarihi kayıtlarda geçtiğini hatırlatarak, “Yüzyıllardır burada bulunan mescidi tekrar canlandırmak için harekete geçtik ve ilk harcı koyduk. Yüzyıllarca İpek Yolu üzerinden geçen insanlara hizmet etmiş. Onların namaz kıldığı, durakladığı, nefes aldığı mekan olmuş. Burayı yapmak da bize nasip oluyor. İnşallah burası, cami derneğiyle birlikte Büyükşehir’in tam desteğiyle kısa zamanda ayağa kalkacak. İnsanımıza hizmet verecek” diye konuştu.

Yörük Mescidi Derneği Başkanı Hasan Akduman ise, Başkan Altepe’ye caminin yeniden inşasına verdiği destek nedeniyle mahalle halkı adına teşekkür etti. Caminin yüzyıllar önce yapıldığını kaydeden Akduman, “Zamanla yok olan bu tarih, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yeniden ortaya çıkıyor. Allah, Başkan Altepe ve çalışma arkadaşlarından razı olsun” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Altepe, mahalle halkıyla birlikte temele ilk harcı koydu.

Geçmişi çok öncelere dayanan Yörük Mescidi, zaman içerisinde harabe haline gelerek yok oldu. Tarihi kayıtlarda zaviye mescit, haritalarda da mekan olarak geçen mescit, İpek Yolu aksında bulunuyor. Vakıflar mülkiyetindeki alanda projeleri Büyükşehir Belediyesi tarafından çizilen mescidin uygulaması, cami derneğiyle birlikte yapılıyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.