Yörükler İzmir’de Buluştu

Yörükler İzmir’de Buluştu

İzmir'in Menderes ilçesine bağlı Tekeli köyünde bu yıl ilki gerçekleştirilen Yörük Şöleni, renkli görüntülere sahne oldu.

Menderes Belediyesi ve Tekeli Yörükleri Dayanışma Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği şenlik Tekeli Köyü Mahallesi meydanında sabahın erken saatlerinde başladı. Aydın, İzmir, Balıkesir, Muğla, Uşak ve Konya'dan gelen Yörükler de şölene katıldı. Açılışın ardından şenlik kortej yürüyüşü ve temsili Yörük göçüyle devam etti. Katılımcılara ücretsiz pilav ve keşkek dağıtıldı. Şenlikler sırasında daha önceden kalp ve beyin ameliyatı geçirdiği öğrenilen 86 yaşındaki Hamit Solmaz ismindeki bir vatandaş sıcak ve heyecana yenik düşerek fenalaştı. Olay yerine gelen ambulansla hastaneye kaldırılan Hamit Solmaz'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.

KONUŞMADAN KÜRSÜDEN İNMEDİ

Muğla'nın Fethiye ilçesinde gelen 86 yaşındaki Osman Aslan, ısrarla konuşma yapmak için sahneye çıktı ve konuşmadan inmeyeceğini söyledi. Çok sinirli olduğu gözlemlenen Osman dede yaptığı konuşmayla izleyenleri kahkaha boğdu."Sahneyi benden kıskandılar. Yörük Ali Efe ve Çakıcı Efe hakkında bilgi verecektim ama konuşmama izin vermediler. Yörükler birdir aralarında herhangi ayrım yok. Bunun farkına varalım. Bir olalım diri olalım" dedi. Çeşitli halk oyunları ekiplerinin dans gösteriyle renk kattığı şenlikte Tahsin Duru, Zeynep İlhan, Ali Tunç ve Aysun Yıldız konser verdi.

EFE ÇİZMESİNİ TANITTI

Kültür ve Turizm bakanlığı geleneksel el sanatları körüklü efe çizme ustası Aydın İncirliovalı İzzet Erkaç da, şölende Körüklü Efe Çizmesini ve efe kültürünü tanıttı. ''Ege Efesiz, Efe Çizmesiz olmaz '' diyen İzzet Erkaç '' Bugün buraya Aydın İncirliova'dan Efe Kültürünü ve Körüklü Efe Çizmesini tanıtımak için Tekeli Yörük Derneği'nin davetlisi olarak buraya geldik. Kültürümüzü tanıtmaya çalışıyoruz. Böyle güzel bir ortamın oluşmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.