‘Yunus Kovucu Cihazı’ Balıkçıların Yeni Sezonda Umudu Olacak

‘Yunus Kovucu Cihazı’ Balıkçıların Yeni Sezonda Umudu Olacak

Son yıllarda balıkçı ağlarına zarar veren ve ağa takılarak telef olan Yunus balıkları sayılarındaki artış, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’ni ve balıkçıları harekete geçirdi.Ordu’nun Fatsa ilçesinde Y...

Son yıllarda balıkçı ağlarına zarar veren ve ağa takılarak telef olan Yunus balıkları sayılarındaki artış, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi’ni ve balıkçıları harekete geçirdi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde Yunus kovucu aletlerini satın alan bir balıkçı yeni sezonda avladığı balığı ve ağını bu sayede korumaya çalışacak. Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık’ı ziyaret eden Ünyeli balıkçılardan İlhan Gençalioğlu, Yunus kovucu aletini bu yeni sezonda ağlarına takacağını belirtti.

Yunus kovucu ile ilgili bilgiler veren Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı İsmet Balık, “Yunus kovucuları yurt dışından deneme amaçlı ithal edilen bir üründür. Ürünün özelliği belli frekans aralığında ses dalgaları yaymak suretiyle Yunusun balık ağlarından uzaklaşmasını sağlıyor. Balıkçılarımızın en büyük şikayeti ava çıktıklarında Yunus balıklarının ağlarına zarar vermesidir. Hem ağlarda yakalanan balıkları tüketiyor hem de ağlarının parçalıyor. Ayrıca kalkan avı yapan balıkçıların ağlarına Yunus balıkları takılıyor ve bu nedenle ölüyorlar. Ağlarda yakalanan Yunus balıklarını ölmesini önlemek ayrıca balıkçılarına ağlarına vermiş olduğu zararları asgariye indirmek amaçlı Karadeniz Bölgesi’nde balık ağlarında denemeye karar verdik. Ağların mantar yakası dediğimiz yerlere monte ediyoruz cihazımızı ve belli aralıklarla ses dalgalarını yayıyor. Bu ses dalgalarını algılayan yunus balıkları o bölgeden uzaklaşıyor. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılıyor. Hatta bazı ülkelerde bu cihaz olmadan ava çıkmalarına balıkçıların izin verilmiyor. Karadeniz Bölgesi’nde bu çalışmanın sonuçlarına göre bilgi vereceğiz. Bu çalışma süreci on iki ay sürecek. Tam sonucunu 18 ay sonra alacağız” dedi.

Ünyeli balıkçılardan İlhan Gençalioğlu ise yaptığı açıklamasında, “Ünye ve çevresinde balıkçılık yapıyorum. Büyük balıkçı teknem var. Teknem ile birlikte Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi ile birlikte bir araştırma yapacağız. Olumlu bir sonuç alacağımıza inanıyorum. Denizlerdeki Yunusların ağlarımıza zarar vermesi biraz önlenmiş olur. On iki ay boyunca Yunus kovucu aletlerini denize atıp çekeceğiz. Sonuçları ne olacak bende merak ediyorum. Umarım iyi sonuç alırız ve hep beraber balıkçılar arasında bir kutlama yaparız diye düşünüyorum. Denizde av yaparken en büyük sorunumuz maalesef Yunus balıkları. Aşırı derecede Yunus balıkları üremesi var. Yunus balıkları aç kalınca da bizim avlarımıza saldırıyorlar. Hem ağlarımız hem de tuttuğumuz balıklardan oluyoruz. Bu cihaz sayesinde Yunus ölümlerinin önüne geçmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.