Adnan Menderes Barajı'nda tehlike çanları çalıyor!

Adnan Menderes Barajı'nda tehlike çanları çalıyor!

Aydın'da geçtiğimiz yıllarda Çine, Aydın, Koçarlı ve Söke Ovası'nı besleyen Adnan Menderes Barajı'nda su seviyesi en düşük seviyeye düştü. Suların çekilmesiyle adacıklar oluşurken, yetkililer suyun tasarruflu kullanılmasını bir kez daha hatırlattı.

Tarım kentleri arasında önemli bir yere sahip olan Aydın'da çiftçilerin can damarı olan barajların doluluk seviyeleri belli oldu. Aydın'da 414 milyon metreküp depolama hacmi olan Kemer Barajı'nın doluluk oranı yüzde 24, 350 milyon metreküp depolama hacmi olan Çine Adnan Menderes Barajı'nın doluluk oranı yüzde 12, 14 milyon metreküp depolama hacmi olan Gökbel Barajı'nın doluluk oranı yüzde 57, 195 milyon metreküp depolama hacmi olan İkizdere Barajı'nın doluluk oranı yüzde 17, 95 milyon metreküp depolama hacmi olan Topçam Barajı'nın doluluk oranı yüzde 26, 30 milyon metreküp depolama hacmi olan Karpuzlu-Yaylakavak Barajı'nın doluluk oranı yüzde 44, 22 milyon metreküp depolama hacmi olan Karacasu Barajı'nın doluluk oranı yüzde 53, 1 milyar 32 milyon metreküp depolama hacmi olan Adıgüzel Barajı'nın doluluk oranı ise yüzde 9 olarak açıklandı.

Silindirle sıkıştırılmış beton yöntemiyle inşa edilen 136.5 metre yüksekliği ile hizmete açıldığı dönemde Türkiye'nin ve Avrupa'nın 1'inci, dünyanın ise 5'inci büyük barajı olma özelliğine sahip Çine Adnan Menderes Barajı, sulama, taşkın koruma ve enerji üretim maksatlı inşa edilmişti. Çine Ovası'nda 6 bin 279 hektar, Koçarlı Ovası'nda 13 bin 79 hektar, Söke Ovası'nda 3 bin hektar olmak üzere toplam 22 bin 358 hektar araziyi sulayacak, ayrıca 10 bin hektar araziyi de taşkından koruması amaçlanan Çine Adnan Menderes Barajı'nda su seviyesi yüzde 12'ye düştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum