Aydın Denizli otobanında bir kriz daha

Aydın Denizli otobanında bir kriz daha

Aydın Denizli otobanında kriz bitmiyor. Otoyol güzergahının 2 kez değiştirildiği Kuyucak’ın Çamdibi Mahallesi’nde tek ses olan mahalle sakinleri evlerini ve verimli tarım arazilerini kaybetmek istemediklerini haykırdı.

GÜNAY PABUŞÇU-İzmir'i Antalya'ya bağlayacak otoyol güzergahının ikinci adımı olan Aydın-Denizli Otoyolu'nun temeli 16 Kasım 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından atıldı.

Bölgede Denizli şantiyesinin kurulumu ile birlikte bağlantı yollarının çalışmaları sürerken, otoyol projesinin 2 yıl içerisinde tamamlanması planlandı.

whatsapp-image-2021-05-25-at-00-42-25.jpeg

Otobanın Kuyucak ilçesindeki önemli noktalarından biri olan Çamdibi Mahallesi’nde, 2. kez yapılan otoyol güzergahı değişikliği mahalle sakinlerini isyan ettirdi.

Belirlenen 2.yol güzergahının yaşam alanlarını ve verimli tarım arazilerini ellerinden alacağını dile getiren mahalle sakinleri tek yürek ve tek ses oldu.

 Vatandaşların, “Yol medeniyettir, güzelliktir. Yol ilk plana bağımlı kalınarak kırsal kesimden, dağın dibinden geçsin ve bu evler yıkılmasın. Köyün içine girecek otoban da insan sağlığını olumsuz etkileyecek. İlk iki araziye kimsenin şikayeti yok, hatıralarla dolu evler, 50 yıllık incir, zeytin ağaçları yok edilmesin. Tarım arazilerinin gitmesi gelecek nesli de etkileyecektir” sözleri hafızalara kazındı.

whatsapp-image-2021-05-25-at-00-42-24.jpeg

“Evlerimizin elimizden alınmasına karşıyız”
Otogar güzergahında yaşanan plan değişikliklerinden dolayı mağdur olduklarını dile getiren Hikmet Bozdağ, “2. olarak belirlen yol, arazilerimizden ve evlerimizden geçiyor. Köyün içinden geçecek yol nedeniyle evlerimizi ve arazilerimizi kaybetmek istemiyoruz. Gidecek bir yerimiz yok ve tüm bunları görmezlikten geliyorlar. Bu konuda yetkililerin duyarlı olmasını istiyoruz. Biz otoyola ya da ilk güzergaha karşı değiliz, evlerimizin elimizden alınmasına karşıyız” dedi.

Bozdağ, bölgeye gelen ve işaretleme yapan görevlilerden hiçbir bilgi alamadıklarını belirtirken, Büyükşehir yetkililerinin bir ay önce zemin işaretlemesi yaptığını hatırlattı.

whatsapp-image-2021-05-25-at-00-42-25-1.jpeg

“Ben bu yaştan sonra nereye gideyim?”
Otobanın yıllardır oturduğu ve çocuklarını büyüttüğü evinden geçmesine karşı olduğunu vurgulayan  78 yaşındaki Fatma Bozdağ, “Ben bu yaştan sonra hiçbir yere gidemem. Cumhurbaşkanımız beni duysun. Benim çocuklarımın ikisinin işi yok. Buradaki evde yaşıyor, arazilerle geçimlerini sürdürüyorlar. Ben bu yaştan sonra nereye gideyim?” diye konuştu.

whatsapp-image-2021-05-25-at-00-42-23.jpeg

“30 yılım, 400 ağacım yok olacak”
Otoyol değişikliğinden haberleri olmadığını ve bahçelerine yatırım yaptıklarını vurgulayan Emine Arak’ın “Bir anda yeni bir plan ortaya çıkardılar. 2-3 ay önce bize niçin haber verilmedi? 3 bin lira ağaçları budama ücreti ödedim. Doğal gübre aldım, attırdım. 15 bin lira masraf yaptım. Niçin zeytinlerimi bu sene hasat etmeme müsaade etmiyorlar. Ben zeytinlerimi toplamak istiyorum ama benim tek gelir kaynağım o arazidir” sözlerine destek veren Ercan İnceoğlu ise şunları aktardı:

“Bundan bir ay önce benim bir haberim yoktu. Benim haberi olmadan gelmiş buraya kazıklar çakmışlar. 15 bin liralık masraf yapmışım, vurun geçin dozeri, ne güzel. Buraya kazık çakan adam ömründe bir zeytin ağacı yetiştirmiş mi? Bu işler bu kadar kolay mı? Benim 30 senem orada geçmiş ve 400 tane ağacım yok olacak. Susuz araziler dururken, sulanan arazileri yok etmek istiyorlar. Benim yerime girmesinler, ben para falan istemiyorum.”

“Gidecek yerimiz yok”
Planın uygulanması halinde 6 tarım arazisini ve evini kaybedecek mahalle sakinlerinden biri olan 72 yaşındaki Ayşe Savaş “İneklerimin ahırı da gidiyor. Tarladan da vazgeçtik, başka çaremiz yok. Biz onları Allah’a havale ediyoruz” yorumunda bulunurken, Meryem Açık ise,  “Bu plan önceden yukarıdan geçiyordu ve herkes memnundu. Şimdi evlerimiz ellerimizden kayıp gidiyor. Şimdi ne oldu da, ne değişti? Gidecek yerimiz yok” ifadelerine yer verdi.

whatsapp-image-2021-05-25-at-00-42-24-1.jpeg

“Mağdur vatandaşlara arsa verilecek”
Çamdibi Mahalle Muhtarı Mustafa Çulha vatandaşların mağduriyetine ilişkin, “Az önce Belediye Başkanı Metin Ertürk ile görüştüm. Kuyucak Belediyesi Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden 5 parsel dönümlük top sahasını alarak bu vatandaşların hizmetine sunacak” sözleri arazi sahiplerinin yüreğini  ferahlatmadı.

Öte yandan mahallenin elektrik sorununa yeni çözüm getirildiğini ve TEDAŞ tarafından elektrik direklerinin yeni dikildiğini kaydeden mahalleliler, şimdi de otoban sorunuyla yüzleştiklerini ve seslerinin duyulmasını istediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum