Aydın'da çürük yumurta kokusu krizi

Aydın'da çürük yumurta kokusu krizi

JESDER Başkanı Ufuk Şentürk, Aydın ve çevresindeki jeotermal enerji tesislerinin çürük yumurta kokusu yaydığı iddialarını yalanladı. Şentürk, yerel yönetimleri suçladı ve kokunun kanalizasyon tesislerinden yayıldığını söyledi.

GÜNAY PABUŞÇU (ÖZEL HABER)- Aydın,  jeotermal enerji sektörünün can damarlarından birisi olarak bölgede dikkat çekerken, üretimin vahşi yollardan yapıldığı,  doğa ve insan hayatını olumsuz yönde etkilediği iddiaları ile tartışma konusu olmaya devam ediyor. CHP'nin Jeotermal Enerji Araştırma Komisyonu, saha incelemeleri kapsamında geldikleri Aydın'da, enerji üretimine ve sermayeye karşı olmadıklarını fakat enerji üretilirken çevreye ve doğaya saygılı bir şekilde yapılması gerektiğinin altını çizmişti.

Son olarak, Nazilli ilçesine bağlı Güzelköy Mahallesinde bulunan jeotermal enerji kuyusunun çürük yumurta kokusu yaydığı ve gürültüye neden olduğu iddialarıyla mahalle sakinleri duruma tepki göstermiş ve yetkilileri göreve davet etmişti.

whatsapp-image-2021-01-22-at-18.56.03.jpeg

Güzelköy'de fitili ateşlenen bu tepkilerin ardından gözler jeotermal firmalarına çevrildi. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, jeotermal enerji sektörünün Aydın’daki son durumuna ilişkin Havadis Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

Şentürk, üyelerine gerekli bilgilendirmeleri ve uyarılarını yaptıklarını hatırlatarak, “Ses ve gürültü konusunda devletin belirlediği gürültü eşikleri baz alınarak, akredite şirketler ölçüm yapar ve bu raporları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirir. Gerekli prosedürler sağlanırsa, ‘çevre belgesi’ almaya hak kazanır. Şu anda tüm santrallerimizin bu belgesi mevcuttur” dedi.

whatsapp-image-2021-01-22-at-19.04.10.jpeg

“30 Haziran 2021 tarihine kadar ölçüm cihazlarını takmak zorunlu”
Bakanlık tarafından 3 tebliğde değişiklik yapıldığını aktaran Şentürk, “Değişiklikler neticesinde biz Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğine tabi tutulduk ve 30 Haziran 2021 tarihine kadar ölçüm cihazlarını takmakla zorunlu kılındık. Hidrojen sülfür için belli değerler belirlendi ve bu değerleri taşıyıp taşımadığımıza dair online cihazlar tüm tesislerimize takılacak” diye konuştu.

Yasalarca belirlenmiş takvimin 30 Haziran 2021 olduğuna dikkat çeken Şentürk, devletin ek süre verme yetkisi olduğunu da belirtti.

Aydın’da halkı rahatsız eden hidrojen sülfür kokusunun nedenini jeotermal santraller olmadığını vurgulayan Şentürk, şehrin altyapı sorunlarını işaret etti. Şentürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Aydın ilimizi baktığımızda hidrojen sülfür değerleri yüksek çıkar. Sebebi şehirde bulunan kanalizasyon arıtma tesisleridir. O kadar çok koku yayıyorlar ki, halk bunu bilmediği ve medyada yeterince yer verilmediği için jeotermal santralleri suçluyorlar. Aydın Valiliği, her 3 ayda bir bu değerleri bağımsız şirketlere aldırarak sonuçları kamuoyuyla paylaşır. Bizim değerlerimiz,  devletin belirlediği değerlerinin yüzde 10’udur.”

Şentürk ayrıca, gürültü nedeniyle kendilerini eleştirenlere Aydın Denizli otoyolunu göstererek, otoyol  gürültüsünün santral gürültülerinden  katbekat fazla olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum