Burası filmlerdeki sahte Güzelköy değil

Burası filmlerdeki sahte Güzelköy değil

Bu hafta Nazilli’ye bağlı, ilçeye 5 kilometre mesafede bulunan, adı gibi “Güzel”, şirin mi şirin modern bir mahalleyi ziyaret ettik.

Dizi filmlere adını kaptıran, "Gerçek Güzelköy burası" diyerek cümle aleme meydan okuyan Güzelköy Mahallesi, temiz çevresi, meşhur Türk kahvesi ve eğitim oranının yüksekliğiyle tanınıyor.

Hakim bir dere içerisine 1500'lü yıllarda kurulan Hacı Beyliği, zamanında hacca gitmek için toplanan vatandaşların merkezi konumundaydı. 3 medresesiyle dönemin eğitim merkezi halindeki bu yerleşim yerinden, çok sayıda alimin ve bilim insanının yetiştiği öne sürülüyor. Nazilli’den önce bölgenin merkezi olan Kestel’e ulaşım yolu üzerindeki Hacı Beyli’de tarım ve hayvancılık ön planda görülüyor. 1900’lü yıllara gelindiğinde ise bereketli Menderes Ovası’nda tarım yapmak için Hacıbeyli’den ovaya inmeye başlayan köylüler, burada bahçe evleri kurarak, 6 ay ovada, 6 ay Hacıbeyli’de yaşamaya başladılar. Eski Aydın-Denizli Karayolunun içinden geçtiği köyde, konaklamak için hanların olduğu ve zamanla tahrip olduğu ileri sürülüyor. 1930’lu yıllarda yavaş yavaş ovaya yerleşen köylü, burada yaşamaya başlıyor. 

EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSEK

Hacıbeyli’den taşınan  köylü, köyün ismini Güzelköy olarak değiştirerek bu bölgede yaşamaya başladı. Eğitim seviyesinin yüksek olduğu köyde, ilkokul binlerce öğrenciye ev sahipliği yaptı. Okuma oranının şimdilerde yüzde 95’e çıktığı Güzelköy’de profesörler, doktorlar, mühendislerin yanı sıra bir de siyasetçi yetişti. O da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu… Adnan Menderes’in Başbakanlık yaptığı dönemde Aydın-Denizli karayolunu yapmasıyla birlikte Güzelköy’de yerleşim hızla ilerledi. Önemli bir nokta haline gelen köy, 18 köy yolunun geçiş noktasında bulunuyor. 
ÜÇ KUYULAR
Güzelköy'ün kuzeyinde yer alan Üç Kuyular Mevkii'nin hüzünlü bir geçmişi var. Eski karayolu üzerinde bulunan mevkide su ihtiyacının karşılanması için 3 adet su kuyusunun bulunduğu biliniyor. Yıllar önce kuyuya düşen bir çocuğun ölmesi üzerine kuyuları kapatan köylü, bu mevkiiye Üç Kuyular adını verdi.

TARİHİ TÜRK KAHVESİ

Güzelköy’ün en büyük özelliklerinden bir tanesi de bölgenin en lezzetli Türk kahvesini yapan mekanının burada olması. 200 yıllık tarihiyle, damaklarda köy havası ve huzuru bırakan Üç Kuyular Kahvesi’ne yurt içi ve yurt dışından vatandaşlar gelmeye devam ediyor. Güzelköy’den geçenler, kekik kokulu Türk kahvesini içmeden buradan gitmiyor.

BAŞLICA NOTLAR

Eğitim oranının yüksek olması nedeniyle köyün nüfusu gün geçtikçe azalıyor. Yaşlı nüfusunun arttığı köyde, kadınların fazla olması dikkatlerden kaçmıyor. Köyün en önemli geçim kaynağı tarım. Hayvancılıkla da uğraşan Güzelköylüler, son dönemde jeotermal ile de tanıştı. Köy içerinde 3 adet jeotermal sıcak su kaynağı çıkarıldı.

EĞİTİM YATIRIMLARI

 İlkokulun kapanmasıyla birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından köy içerisine Rehabilitasyon Engelliler Okulu yapıldı. Bu yıl içerisinde hizmete girecek okul, Buharkent’ten, Köşk’e kadar geniş bir öğrenci kitlesine sahip olacak. Yine, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından köyde 400 yataklı Kız Meslek Lisesi’nin yapılacağı bildirildi. Projenin ihale aşamasında olduğu, köyün ileriki yıllarda eğitim merkezi haline geleceği belirtildi.

MUHTAR’IN DİLİNDEN GÜZELKÖY

Büyükşehir Yasasıyla köy statüsünden mahalleye dönüşen Güzelköylüler, yerel idarelerden, mahallenin gelişmesi için destek bekliyor. Mahalle Muhtarı Ali Sema Şen, ileriki yıllarda Güzelköy’ün önemli bir cazibe merkezi olacağını vurgu yaparak, şöyle dedi:
“Güzelköy konum itibariyle çevre il ve ilçelerin geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Son yıllarda köye yatırımlar geliyor ve azalan nüfusumuzda azda olsa artış oldu. Jeotermal, sağlık turizmi, hobi bahçeleriyle burası cazibe merkezi olacak. Yerel idarelerden, mahallemize yatırım ve destek bekliyoruz. Biz filmlerdeki sahte Güzelköy değiliz. Biz gerçek Güzelköy'üz.”  

KÖY BİLGİLERİ

NÜFUS İSTATİSTİKLERİ
Yıl                     Nüfus         Kadın             Erkek
1985                 735               363                 372
1990                 712               369                 343
2000                 612               327                 285
2011                 570               299                 271
2012                 559               293                 266
2014                 555               292                 263

MUHTARLAR

1989-2009 Hüseyin Güler
2009-2011 Süleyman Özpınar
2011-2015 Ali Sema Şen (Mevcut Muhtar)

MAHALLE’DE BULUNAN SOSYAL ALANLAR VE İŞLETMELER
2 Camii
Sağlık Evi
Top Sahası
Düğün Salonu (2 )
Rehabilitasyon Engelliler Okulu (Yapımı Tamamlanıyor)
Kız Meslek Lisesi 400 Yataklı ( İhale Aşamasında)
3 Kıraathane
2 Bakkal
Fırın
Meyve Suyu Fabrikası
Benzinlik
 Motor Tamirhanesi
Toz Biber Üğütme Tesisi
Yem İşletmesi
İncir İşletmesi
Berber
Demirci
Marangoz
3 adet Jeotermal Sıcak Su kaynağı
Çırçır Fabrikası

amgfqxuwstxigwynoferlcjskffxvghnnzhmpqvrgbcblblujytgxjtxlrtdcdby.jpg

 

bddwcxlxmsutuabijmujicakayehmofddewsqshtrwqomezlwwgbjmmlzrvxbakr.jpg

 

bptutfyddffdcqorhtatlqymlfnfismnbvqteliwrjrmfhlepwfsbzryzmiyufji.jpg

 

byohmawfreunlliphjhngohhcsrhfishuiltqlpavccthsnxmphdgmukrtkhyipn.jpg

 

djzpvfiscphqyyxadplosskisjobtoazecthcgsjgqlaxkazzrgonbjehmtqpdcd.jpg

 

uhddjmiagttelhlovrditinyeiodglkcrjoauzxmtsrqwhsfsgwtkaiyeclxwngj.jpg

 

yuurgtafhgspnvflzumgipvrrhlsddamefnepovqfrvxbyedmujmvepfkgtlapzr.jpg

 

powcwfmipjtxiivdihtpsrwokfjkhcfuzqbfzrcypxrwzcxtslirxbsidbhzxmsm.jpg

 

xmsrhacsqteecisclnkhluaadqdjehcfmbsrqsshnaoduujwcuasoimfaksiofov.jpg

 

qonbvlxmelhnceolwksukifacaxaeoqauczhqjhwsivuylajkpxxfjkknanllden.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum