Çoğumuz HPV enfeksiyonu riski altındayız! HPV virüsünden nasıl korunuruz? Dr. Ayköse’den altın değerinde tavsiyeler

Çoğumuz HPV enfeksiyonu riski altındayız! HPV virüsünden nasıl korunuruz? Dr. Ayköse’den altın değerinde tavsiyeler

İnsan papilloma virüsü olarak da adlandırılan HPV’nin, siğillere neden olan, cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyon olduğunu belirten Özel Medinova Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Göksel Ayköse, HPV aşısı ile özellikle genital siğillere veya rahim ağzı kanserine neden olma olasılığı en yüksek olan HPV türlerine karşı korunma sağlanabildiğini söyledi.

HPV virüsünün 200’den fazla çeşidinin bulunduğunu ve bunlardan 40’ının genital siğillere neden olduğunu ifade eden Ayköse, siğillere yol açan tiplerin HPV 6 ve HPV 11 olduğuna dikkat çekti.

“HPV BELİRTİLERİ NELERDİR?”

Ayköse, “Ancak bu HPV tipleri kadınlarda kansere yol açmazlar. Kadınlarda rahim ağzı kanseri ile ilişkilendirilen virüs tipleri HPV 16 ve HPV 18’dir. HPV kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilirken erkeklerde temelde kozmetik-görüntüsel bozukluklara yol açar.” dedi.

genital-sigil.jpg

Genital siğillerin deride açık veya koyu kahverengi kabarıklıklar, kimi zaman lekeler halinde kendini gösterdiğini hatırlatan Ayköse, “Tek olarak görülebileceği gibi birden fazla siğil yan yana karnabahar şekilde görünebilir. Siğiller kimi zaman et beni sanılır ya da hiç fark edilmez. Kaşıntı yapabilir ya da genital bölge temizliği sırasında kanamaya yol açabilirler.” diye konuştu.

“HPV NASIL TEDAVİ EDİLİR?”

İnsanların yüzde 60’ının hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığının öngörüldüğünü aktaran Ayköse, virüsün bağışıklık sistemi tarafından baskılanamadığı durumlarda genital siğillerin ortaya çıktığını anlattı.

genital-sigiller.jpg

Genital siğillerin tedavisine ilişkin bilgi veren Ayköse, “Genital siğiller ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olur. Siğiller kremler, çeşitli yakma yöntemleri ya da büyüklüklerine göre cerrahi ile tedavi edilir. Genital siğiller toplumda yüzde 1 oranında görülüyor. Son yıllarda görülme sıklığı hızla artıyor. 20’li yaşlarda toplumda genital siğil görülme oranı yüzde 7’ye çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

“HPV NASIL BULAŞIR?”

Ayköse, HPV’nin bulaşma yollarını şöyle anlattı:

Enfeksiyonlar genellikle vajinal, anal ve oral seks dahil olmak üzere doğrudan cinsel temas yoluyla veya diğer ten tene temas yoluyla bulaşır. HPV ciltten cilde bir enfeksiyon olduğundan, bulaşmanın gerçekleşmesi için cinsel ilişki gerekli değildir. Birçok insan HPV'ye sahip olup bunu bilmiyor olabilir. Bu da partnerinizde herhangi bir semptom olmasa bile temasınız olabileceği anlamına gelir. Birden fazla HPV tipine sahip olmak da mümkündür. Nadir durumlarda, HPV'si olan bir anne, doğum sırasında virüsü bebeğine bulaştırabilir. Bu olduğunda, çocukların boğazında veya hava yollarında HPV ile ilişkili siğiller gelişebilir. Tekrarlayan solunumsal papillomatoz adı verilen bir durum geliştirebilir. Tedavi edilmeyen hastalarda siğiller çoğalabilir ve boyutları büyüyebilir. Genital siğiller öpüşmekle, havlu, çatal-kaşık kullanımı, bardak, tuvaletten bulaşmaz.”

hpv-asisi.webp

“HPV’DEN NASIL KORUNULUR?”

HPV'yi önlemenin en kolay yolunun prezervatif kullanmak ve güvenli seks yapmak olduğuna vurgu yapan Ayköse, şöyle devam etti:

Vajinal, anal veya oral seks sırasında her zaman prezervatif kullanın - ancak virüs prezervatif tarafından korunmayan cilt bölgelerinden de bulaşabilir. Genital siğiller için tedavi görürken cinsel ilişkiye girmeyin. HPV aşısı yaptırın. HPV’den korunmanın en etkili yolu aşılanmaktır. Hem kadınlar hem de erkekler HPV aşısı olmalıdır. HPV aşısı Avrupa ve Amerika kıtasında bazı ülkelerde rutin çocukluk çağı aşı programı dahilinde uygulanmaktadır. Aşı ile HPV’ye karşı immun sistem güçlendirilip genital siğillerin oluşması ve kanser gelişimi önlenebilir. Bu aşılar virüse benzer partikül içerip virüs DNA’sı içermezler. Bu yüzden hastalık veya kanser yapıcı etkileri yoktur. 3 tip HPV aşısı vardır: Bivalan (Tip 16, 18), kuadrivalan (Tip 6, 11, 16, 18) ve nano-valan (Tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). 9-14 yaş arasında 0 ve 6. aylarda, 15 yaş üzerindeki kişilerde ise 0, 1(veya 2) ve 6. aylarda uygulanır.

gggg.png

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.