Diyet uzmanından kritik Ramazan ayı uyarısı

Diyet uzmanından kritik Ramazan ayı uyarısı

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin beslenme ve yaşam tarzının değiştiğini belirten Diyetisyen Gözde Dikmen, “Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte, sahura kalkıp bir şeyler yemeden yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Böyle bir beslenme şekli sonrası birey kilo vermek yerine kilo bile alabilmektedir. Uzun süre aç kalındığı için normalden çok daha fazla miktarda ve hızlı yemek yenmektedir. Bu yüzden sahur öğününü kesinlikle atlamayın.” dedi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ‘Ramazanda nasıl beslenmeliyim?’, ‘Ramazanda aç kalırsam kilo verir miyim?’, ‘Sahurda ne yemeliyim?’ gibi soru işaretleri oluşmaya başladı.
Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmek için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Diyet Uzmanı Gözde Dikmen, bu dönemde beslenme ve yaşam tarzının değiştiğini belirterek, yeterli dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını ifade etti.

whatsapp-image-2023-03-22-at-18-01-01.jpeg

Ramazan ayında bunu yapmayın

Dikmen, “Ramazan ayında oruç süresinin uzunluğu, azalan öğün sayısı, geniş aile sofraları tatlılarla birleşince kilo almak kaçınılmaz olabiliyor. Kilo problemi olan bazı bireyler Ramazan ayını zayıflamak için fırsat olarak görmekte sahura kalkıp bir şeyler yemeden yalnızca iftarda bir şeyler tüketmektedir. Böyle bir beslenme şekli sonrası birey kilo vermek yerine kilo bile alabilmektedir. Uzun süre aç kalındığı için normalden çok daha fazla miktarda ve hızlı yemek yenmektedir. Bu yüzden sahur öğününü kesinlikle atlamayın.” diye konuştu.

“Sahursa sağlıklı beslenin”

Sahur öğününün atlanması halinde açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düştüğünü ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olduğunu hatırlatan Dikmen, “Sahurda da ağır yiyeceklerden kaçınarak hafif, kahvaltılık gıdaları tüketmek oldukça önemlidir. Gözleme, börek, poğaça gibi besinler yerine protein içeriği yüksek olan süt ve süt ürünü besin gruplarından yararlanılarak süt, yoğurt, ayran, kefir, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı tercih edilebilir. Bu sayede kan şekerimiz gün boyu daha çok dengede kalacaktır. Sahur öğününün atlanmaması sağlıklı beslenme açısından oldukça önemlidir.” dedi.

“İftarda hafif yemekleri tercih edin”

İftarda aşırı tuzlu ve yağlı besinlerden uzak durulması gerektiğini kaydeden Dikmen, “Bu tür besinler yemek sonrası mide yanması, uyku hali, kilo artışı gibi birçok problemi beraberinde getirmektedir. İftarımızı hurma ve su ile birlikte açabiliriz. Başlangıç olarak ise çorba tercih edilebilir. Böylelikle vücudumuzu sindirime hazırlamış oluruz. Ana yemeğe geçmeden önce 5-10 dakika ara verip sonra diğer yemeklere geçebiliriz. Yemeklerde ise yağlı yiyecekler sindirimi güçleştirdiği için iftar sofralarında kavurma ve kızartmalar yerine ızgara, fırında, haşlama, buğulama gibi usullerle pişirilmiş hafif yemeklerin tercih edilmesi daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Ayrıca lif açısından zengin besinleri de beslenmemize eklemeyi unutmamalıyız. Soframızda mutlaka bol yeşillikli salatalar, sebze yemeklerine yer vermeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Dikmen meyve, tatlı ve su tüketimi konusunda ve iftar sonrası yürüyüş yapma konusunda ise şunları söyledi:

“Ramazan ayında meyve ve sebze tüketiminde eksiklikler görülmektedir. Bu yüzden iftarla sahur arasında kesinlikle ara öğünler yapmalıyız. Bu ara öğünlerde meyvelere, kuru yemişlere, süt ve süt ürünlerine yer verebilirsiniz. Ayrıca Ramazan ayında kilo almanın sebepleri arasında, metabolizma hızının yavaşlaması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen zamanlarına denk gelmesi ve kan şekeri düşüşüne bağlı olarak kişilerde tatlılara karşı isteği artış göstermektedir. Tatlı tercihlerini şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız. Tatlı, iftarla birlikte değil de ara öğün şeklinde olursa çok daha güzel ve dengelenmiş olur. Susuz kalan vücudumuza suyun yeniden konulması için iftardan sahura kadar geçen sürede en az 2 litre su içmeliyiz. İftar sonrasında yapılabiliyorsa 30 dakikalık 1 saatlik yürüyüşler sizi rahatlatacak ve ağırlık oluşumunun önüne geçecektir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.