“Domuzların hakkından devlet gelir”

“Domuzların hakkından devlet gelir”

Çine'de bulunan mısır tarlalarında 5 yıldır süregelen domuz istilası devam ederken, Topçam Sulama Birliği tarafından temizlenmeyen kurutma kanalları domuzların barınağı oldu. Sulama Birliği’nden şikâyetçi olan çiftçi Kemal Ayar, “Domuzların hakkından

İlçeye bağlı köylerde, çiftçilikle uğraşan kişiler gece tarlalarına girerek tarlayı talan eden domuz sürülerinden bıktı. Son 5 yıl içerisinde aşırı miktarda çoğalan ve çiftçiye büyük zararlar vermeye başlayan domuzlar, Çineli çiftçilerin belalısı oldu. Çiftçiler yetkililerden tarlaların kenarından geçen ve domuzlara barınak olan kurutma kanallarının temizlenmesini isterken, bu şekilde domuzların barınacak başka yerleri olmayınca tarlaları terk edeceklerini söyledi.

“YAPACAĞIZ DİYORLAR YAPMIYORLAR”

56 yaşındaki Çaltı Mahallesi’nde yaşayan çiftçi Kemal Ayar, mısır tarlalarına saldıran domuzların kendilerini zarara uğrattığını belirtirken, Çine Topçam Sulama Birliği’nin kurutma kanallarında temizleme çalışması yapması gerektiğini bu çalışmanın olmamasıyla birlikte sabah bu kanalarda saklanan domuzların gece tarlalara saldırdığını ifade etti. 5 yıldır domuz ile mücadele ettiklerini belirten Ayar, maalesef bu konuda çiftçinin yapacak pek fazla bir şeyi olmadığını ve aldıkları çeşitli müdahalelere rağmen domuzları caydıramadıklarından yakınırken, Çine Topçam Sulama Birliği’nden kurutma kanallarında temizleme çalışması yapmaları için sürekli uyarı yaptıklarını yetkililerin ‘tamam yapacağız’ demelerine rağmen bir şey yapmadıklarını söyledi.

“BU İŞİ DSİ YAPARKEN İYİYDİ”

“Çine Topçam Sulama Birliği’nin gücü yetmiyorsa bu işi DSİ’den talep etsin” diyen Ayar, Sulama birliklerinin çok fazla gücü olmadığı için bu çalışmaları sağlıklı ve tam anlamıyla yürütemiyor. Bu işlere Devlet Su İşleri (DSİ) baktığı yıllarda domuzlarla daha iyi mücadele ediliyordu. Kurutma kanalları açılıyor ve domuzların saklanacak yeri kalmıyordu. Bu işi Çine Topçam Sulama Birliği ele aldığından beri bu sıkıntıyı yaşamaya başladık” dedi.

“BİZ HİZMET ALMAK İSTİYORUZ”

Domuzların mısırları yemesinde bir sakınca bulmayan Ayar, domuzların tarlaların arasına dalarak bütün koçanları yıkarak, çift sürermişçesine arıkları bozduğunu söylerken, “Domuzlar mısırı çok sevdiği için hep aynı mevsimlerde tarlalarımıza geliyor ve mısır alanlarımıza zarar veriyor. Çiftçiler olarak bizde emek verdiğimiz, bu güne kadar gözümüz gibi baktığımız mısırlarımıza sahip çıkamıyoruz. Ne yapıyorsak olmuyor. Domuzlarla daha iyi mücadele edebilmemiz için ilk önce bu sazlıklarla kapanan kurutma kanallarının temizlenmesi gerekiyor. DSİ yetkilileri bu görevi yaparken her yıl gelir kurutma kanallarını temizlerdi. Ancak şimdi bu görevi üstlenen Çine Topçam Sulama Birliği bu hizmeti yapamıyor. Bu hizmeti vermeyen Çine Topçam Sulama Birliği bu hizmeti yapmak için DSİ’den yardım isteyebilir ya da tamamen DSİ’ye bırakabilir. Yeter ki biz hizmet alabilelim” diye konuştu.

“EMEKLERİMİZİN BOŞA GİTMESİNİ İSTEMİYORUZ”

Masraflarımız, emeklerimizin bu şekilde boşa gitmesini istemiyoruz diyen bir diğer çiftçi Nevzat Karaaslan (57), domuzla mücadele için bütün önlemler alınmasını isteyerek 5 yıldır çektikleri bu sıkıntının artık giderilmesi gerektiğini belirtti. Kargı Mahallesi'nde çiftçilik yapan ve mısır yetiştiren Kargı Mahalle Muhtarı Yaşasın Erbay'da mahallelerindeki mısır tarlalarında domuz sıkıntısı yaşandığını yetkililerin çiftçinin bu sıkıntısını görmezden gelmemesini istedi.

ATIGAN HERKESİ GÖREVE DAVET ETTİ

Mısır tarlasında domuzların çiftçilere yaşattığı mağduriyete şahit olan Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, zor şartlarda mısır yetiştirmeye çalışan çiftçinin her sezon yaşadığı domuz istilasının giderilmesi için bütün yetkilileri göreve davet ederken, Milli Park görevlilerine de çağrıda bulunarak, domuzların toplanmasını talep etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.