İncirde fiyat tartışması: Üretici ile ihracatçı karşı karşıya

İncirde fiyat tartışması: Üretici ile ihracatçı karşı karşıya

Dünyanın önde gelen incir üretim merkezlerinden Nazilli’de üreticiler ile ihracatçılar karşı karşıya geldi. Yaz aylarında 40 dereceye ulaşan hava sıcaklığı ve ardından etkili olan sağanak nedeniyle rekolte kaybı yaşayan üretici ile ürünü pazarlayan ihracatçı, fiyatta anlaşamadı.

Belirsizliğin hüküm sürdüğü incirde beklemeye geçildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, kentte yaklaşık 40 bin hektarda incir üretiliyor. İl genelinde üretilen ortalama 190 bin ton incirin bir kısmı taze olarak tüketilirken, kurutulan 68 bin ton meyvenin 40 bin tonu yaklaşık 80 ülkeye ihraç ediliyor.

Hasadın sürdüğü Nazilli’de ilkbahardaki yağışlardan dolayı sezona 10 gün gecikmeli başlandı. Yaz aylarında 40 derecenin üstünde olan hava sıcaklıkları ve 27 Ağustos'ta bölgede etkili olan sağanak, ürünlere zarar verdi. Rekolte kaybı yaşayan ve geçimini incirden sağlayan üreticiler ile ihracatçılar fiyat konusunda anlaşamadı. 

Üretici mahsul az diyor, ihracatçı ise pahalı

Bu seneki hava şartlarını öne süren üretici, “Tonaj az, rekolte düşük, malımı iyi değerlendirmeliyim” diyerek ürünü için en iyi fiyatı istiyor. İhracatçı ise, “Ürün pahalı, satamıyoruz” diyerek fiyatın yüksekliğinden yakınıyor. Yüksek fiyattan ürünü alan ihracatçının ürünü işleyip paketlemesi ve yurt dışına pazarlaması 15 günü buluyor. İncir fiyatındaki düşüş halinde büyük zarar eden ihracatçı, ürünü almaktan çekiniyor.

Kalitesinden ve tadından ödün vermeyen Aydın incirinde fiyat tartışmaları sürerken, üretici ve ihracatçı orta yolu bulabilmek için beklemeyi tercih ediyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum