Nazilli’de hayvanseverlerden ‘yasa tasarısı’ tepkisi: Bunun adı uyutma değil, soykırımdır

Nazilli’de hayvanseverlerden ‘yasa tasarısı’ tepkisi: Bunun adı uyutma değil, soykırımdır

Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği üyeleri ile avukatlar, sokak hayvanlarının sahiplenilmemesi halinde “uyutularak”, yani enjeksiyonla öldürülmesine ilişkin yasal düzenleme tasarısına tepki gösterdi.

Nazilli’de hayvanseverler sokak köpeklerinin uyutulmasını öngören yasa tasarısına tepki göstermek için bir araya geldi.

Hayvan severler adına konuşma yapan Nazilli Hayvan Hakları ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Mehmet Gürkan Tığoğlu, “Bunun adı bir uyutma değil, hiçbir suçu olmayan canlıları öldürme, idam cezasına mahkumiyet hatta soykırımdır. Tüm canlıların yaşam hakkının korunması adına çalışmalar yapılması gerekiyor. Yasada da belirttiği gibi, ‘kısırlaştır, aşıla, rehabilite et, yerinde yaşat” olması gerekirken, onların ölümüne ve toplu katliamına sebep olmak yalnızca geçici çözümler doğuracaktır.” dedi. 

whatsapp-image-2024-05-27-at-16-53-21.jpeg

Çözüm önerilerini sıraladı

Tığoğlu konuya ilişkin çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Üretim çiftiliklerinin, pet shop üretimlerinin, gümrükten girişlerin engellenmesi, internet başta olmak üzere satışın önlenmesi, sahipli hayvanların kayıt altına hatta kısırlaştırılarak üremenin önüne geçilmesi, sokağa ve kırsala bırakmaya çalışanlara ağır yaptırımlar uygulanması, konunun uzmanları, veteriner hekimler ve bu konuda tecrübe kazanmış sivil toplum kuruluşlarla iş birliği içerisinde ulusal kısırlaştırma ve aşılama eyleminin organize edilmesi gerekiyor. Katletmeden, bilimsel, etik ve vicdanı çözümün yollarını arayarak bulmak ve geniş uzlaşı sağlamak zorundayız.”

whatsapp-image-2024-05-27-at-16-53-20.jpeg

“Sorunu görüyoruz ama çözüm öldürmek değil”

Hayvanseverlerin açıklamasına destek veren Aydın Barosu Nazilli temsilcisi Avukat Emel Şahin, 5199 sayılı hayvanları koruma kanununu hatırlattı.

Çözümün öldürmek değil yaşatmak olduğuna vurgu yapan Şahin, “Bu tür sokak hayvanları için, belediyelerin görev alanı dahilinde topla, kısırlaştır, kayıt altına al ve bulunduğu yere geri bırak hükümleri mevcuttur. Yasalar, korumak için, yaşatmak için vardır. Sokak köpekleri sorununu biliyoruz, insanların sokağa çıkamadığını görüyoruz. Bu sorunun çözümü ise kesinlikle öldürme değildir. Öldürmenin yanında kısırlaştırma ve hayvan rehabilitasyon yerlerinin çoğaltılmasıyla da bu soruna çözüm bulabiliriz. Öldürmeden çözebiliriz, iş birliği öneriyoruz.” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-05-27-at-16-53-16-1.jpeg

Tetik umut verdi

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tığoğlu, geçtiğimiz günlerde Nazilli Belediye Başkanı Dr. Ertuğrul Tetik ile yapılan görüşmenin detaylarını paylaştı. 
Tetik’ten konuya önem verdiğini aktaran Tığoğlu, “Nazilli’nin bu konuda şanslı olduğuna inanıyorum. Çünkü sorunu iş birliği ile çözebilecek, toplu kısırlaştırma eylemine girebilecek bir başkan var. Ama maalesef onu da aşan bir takım sorunlar var. Geçmişten gelen problemlerin olması, bu sorunu öteliyor. Konuyla ilgili çeşitli projelerin içerisindeyiz, bugün mesela 11 köpek, 8 kedi kısırlaştırma işlemi yapıldı. Yeterli değil elbette, daha da büyük çalışmalara en kısa sürede gireceğiz.” ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-05-27-at-16-53-16.jpeg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum