Nazilli’de yaşayanlar resmen zehir soluyor: Havası kirli 20 bölgede bakın kaçıncı sıradayız?

Nazilli’de yaşayanlar resmen zehir soluyor: Havası kirli 20 bölgede bakın kaçıncı sıradayız?

Greenpeace Akdeniz, ulusal hava kalitesi izleme istasyonunun verilerini analiz ederek Türkiye'nin havası en kirli 20 bölgesini belirledi. Nazilli ve Aydın şehir merkezleri de listede yer aldı. İşte o bölgeler…

Greenpeace Akdeniz, hava kirliliğiyle mücadele için yürüttüğü çalışmalar kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ulusal hava kalitesi izleme ağında yer alan istasyonlardan 2023 yılı boyunca elde edilen Partikül Madde (PM) 10 verilerini analiz etti.

Bu kapsamda Türkiye'de hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 bölge sırasıyla şöyle;

İskenderun (Hatay), Kadıköy-Göztepe (İstanbul), Iğdır Merkez, Osmaniye Merkez, Elbistan (Kahramanmaraş), Kadirli (Osmaniye), Karatay (Konya), Nazilli (Aydın), Nilüfer (Bursa), Kestel (Bursa), Merkez Ulupark (Manisa), Karatay-Karkent (Konya), Akdeniz-İstiklal (Mersin), Muş Merkez, Şahinbey-Beydilli (Gaziantep), Hakkari Merkez, Aydın Merkez, Batman Merkez, Şahinbey-GaskiD6 (Gaziantep), Denizli Merkez.

Analiz sonuçlarına göre, ilk sırada yer alan Hatay'ın İskenderun ilçesindeki ölçüm istasyonu, 2023 yılında Türkiye'nin en kirli havasını kayıtlara geçirdi.

NAZİLLİ ve AYDIN ZEHİR SOLUYOR

Türkiye'de hava kirliliğinin en yüksek olduğu 20 bölgede Nazilli ve Aydın şehir merkezleri de yer aldı. Tarihin babası Herodot'un “Yeryüzünde en güzel iklimin bulunduğu yer, gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü” dediği, Evliya Çelebi’nin de Seyahatname’sinde dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir diye söz ettiği Aydın zehirli havaya teslim oldu.

Listede 8. sırada yer alan Nazilli’de (76.6 µg) yılın 243 günü boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı kirli hava solundu.

17. sıradaki Aydın merkezde(72 µg) ise yılın 293 günü boyunca PM 10 limit değerinin aşıldığı görüldü.

whatsapp-image-2024-02-09-at-21-46-37.jpeg

DAKİKADA 13 İNSAN ÖLÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre hava kirliliğinin dünya genelinde dakikada 13 insanın ölümüne yol açtığını belirten Greenpeace İklim ve Enerji Uzmanı Gökhan Ersoy, Türkiye'de ise ölüme yol açan risklerde tütün, aşırı kilo, hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve hipergliseminin (yüksek kan şekeri) ardından hava kirliliğinin 5'inci sırada yer aldığını söyledi.

KORUMA BÖLGELERİ İLAN EDİLMELİ

Hava kirliliğinin sorumlusu olarak fosil yakıtlara dikkat çeken Ersoy, “Bakanlığın verileri birçok noktada hava kirliliğinin tehlike verici boyutlara ulaştığını gösterirken Koruma Bölgesi kararı alınmıyor. Greenpeace Akdeniz 'Havanı Koru' kampanyasıyla düzenli limit aşımlarının olduğu ilçelerde koruma bölgeleri ilan edilmesini talep ediyor" diye konuştu.

Ersoy, soluduğu havanın kalitesini öğrenmek isteyenlerin Greenpeace Akdeniz'in hazırladığı havanasil.org adresinden Türkiye'de 2023 yılında yapılan hava ölçümü sonuçlarının tamamına ulaşabildiğini de açıkladı.

15abdf23-4m7n2wqghitmavysq72lp.jpeg

 

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum