Nazilli’de yetiştiriciler tek yürek oldu! Yasal süreç başlatacaklar

Nazilli’de yetiştiriciler tek yürek oldu! Yasal süreç başlatacaklar

Her yıl kış aylarında Aydın’ın Kuyucak ilçesinden Nazilli ilçesine göçen yörüklere, bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymadıkları gerekçesiyle yaklaşık 300 bin lira ceza kesildi. Yörükler, cezanın yasal olmadığını ve hukuk mücadelesi başlatacaklarını açıkladı.

Kuyucak’ın Başaran Mahallesi’nden 4 aile, 30 yıldır Nazilli’nin Arslanlı Mahallesi Mergen Çayı mevkisine gelerek, kış aylarında hayvanlarını otlatıyor. Yaklaşık 20 kişilik aile, bin 500’den fazla koyun ve kuzuyu yetiştirmek için hazine arazisini kullanıyor. Bölgede kiraladıkları 800 bin dönüm alanda ise hayvanların besin ihtiyacını karşılayan yetiştiriciler, yaz aylarını ise Denizli’nin Çivril ilçesinde geçiriyor.

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-1.jpeg

Bu yıl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden gelen yetkililerin denetiminden geçen yörüklere, işletme sınırları dışında oldukları hatırlatarak, bölgeyi terk etmemeleri halinde ceza yazılacağı uyarısında bulunuldu.

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-2.jpeg

Yetiştiricilere, tanınan sürenin ardından hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tarafından alınan tedbirlere uymadıkları, il hayvan sağlık zabıtası komisyonunca belirlenene güzergah ve yolu takip etmedikleri ve komisyona aykırı ettikleri gerekçesiyle yaklaşık 300 bin lira ceza kesildi.

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-4.jpeg

“Mağduruz, sesimizi duyun”

Uygulamanın ardından Havadis Gazetesi, üreticinin sesine kulak verdi.
30 yıldır Mergen Çayı’nda küçükbaş yetiştiriciliği yaptığını ifade eden 44 yaşındaki yetiştirici Ramazan Gezgin, bölgede üreticilik yapmak için tüm resmi evraklara sahip olduğunu hatırlatarak, “İşletme kaydım, Nazilli Sümer Mahallesi’ne kayıtlı. Bu sene ilk defa böyle bir sorun yaşadık. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü buradaki 4 kişiye 73 bin 143 liradan yaklaşık 300 bin lira ceza yazdı. Biz üreticiler olarak mağduruz, sesimizi duyurmak istiyoruz, bize sahip çıkın” çağrısında bulundu.

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-5.jpeg

“Bu parayı ödeme şansımız yok”

Geçim kaynaklarının yetiştiricilik olduğuna dikkat çeken Mehmet Gezgin(55) ise, idari para cezasına karşı çıkacaklarını belirterek, “Kaymakamımızdan, valimizden yardım bekliyoruz. Şu anda bu parayı ödeme şansımız yok. İşletmemiz il sınırları içinde olduğu sürece, burada hayvanlarımızı otlatabiliriz. Burası devletin arazisi ve tüm bilgilerimiz kayıtlı.” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-3.jpeg

“Hayvancılığı nerede yapacağız?”

Yetiştirici Şinasi Yıldırım, “Benim işletmem 150-200 metre aşağıda. İşletme aşağıda olduğu için, hayvanların rahatsızlığından dolayı taşıyamadım. Buraya geçici olarak yerleştik. Biz şimdi bu hayvancılığı nerede yapacağız? Kapalı bir işletmede bu hayvanlar nasıl bakılacak? Bu doğrudan verim düşüklüğüne neden olur. Biz devletimize katkı sunmanın mücadelesini veriyoruz.” ifadelerini kullandı. 

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-56-39.jpeg

“Yasal süreci başlatacağız”

Çoban İbrahim Özden(39) ise, yaz aylarını Denizli’nin Çivril ilçesinde geçirdiklerini, orada hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi.

Kendilerinin göçer değil yetiştirici olduğunu vurgulayan Özden, şöyle devam etti:
“Biz göçer değil, yetiştiriciyiz. Göçer sınıfına alınarak bu cezalar yazılıyor. İşletmelerimiz Nazilli’de. Çevre mahallelerde de damlarımız var. Bize yazılan bu cezalar yasal değildir, hakkımızı arayacağız, yasal süreci başlatacağız.” 

whatsapp-image-2024-01-15-at-16-30-20-8.jpeg

Yörükler, bölgeden taşınmaları için kendilerine yeterli süre tanınmadığını, alanı terk etmemeleri halinde ikinci bir ceza tehdidiyle karşı karşıya olduklarını ve durumu CİMER’e de bildirdiklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum