Nazillili emekçi Ün Cumhurbaşkanına seslendi: Zorunlu emekli edildik, işlerimize iade hakkı istiyoruz

Nazillili emekçi Ün Cumhurbaşkanına seslendi: Zorunlu emekli edildik, işlerimize iade hakkı istiyoruz

Nazilli’de kamuda taşeron firmada çalışırken kamu kadrosuna alınan ancak 2021 yılında ‘zorunlu emekli edilen’ ve kamuda daimi işçi kadrosuna alınan Nezahat Ün, “Anayasa eşitlik ilkesine ve çalışma kanununa aykırı bir şekilde zorla emekli edildik. Gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını ve işlerimize geri dönmeyi istiyoruz, adalet istiyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de 2018 yılında 696 KHK kapsamında taşeron firmalardan kamu kadrosuna alınan emekçilerin ‘zorunlu emekli edilmesinin’ yankıları sürüyor. Yaş, gün ve prim farkı gözetilmeksizin kurumları tarafından işten çıkarılan ve iş akitleri kurumları tarafından tek taraflı fesih edilen mağdur vatandaşların sayısı 167 bine ulaştı. Bu kişilerden 500’ü çalıştığı kuruma dava açtı. Sancılı süreç geçiren binlerce emekçi, siyasi arenada, meydanda ve sosyal medyada gerekli yasal düzenlemenin yapılarak işlerine iade edilmeyi ve adalet terazisinin doğru tartmasını bekliyor.

whatsapp-image-2024-02-21-at-13-00-20.jpeg

“Zorunlu emekli edildik, işlerimize iade hakkı istiyoruz”

Nazilli Devlet Hastanesinde çalışan ve 2021 yılında henüz 50 yaşındayken zorunlu emekli edilen Nezahat Ün de, söz konusu KHK’nin anayasa eşitlik ilkesine ve çalışma kanununa aykırı olduğunu belirterek, “696 KHK kapsamında 45,47 ve 50 yaşlarında zorla emekli edildik. Zorunlu emekli edilen mağdurlar olarak, işe dönmek isteyenlere bir hak verilmesini talep ediyoruz. Kuruma dava açsın ya da açmasın. Bir an önce işçiye işe iade hakkı istiyoruz ve kanunun kaldırılmasını bekliyoruz” dedi.

“Kalifiyeli elemanlar zorla emekli edildi”

Yaş ve prim günü tamamlanamadığı için en düşük emekli maaşına mahkum edildiklerini anlatan Ün, “Emekli edilen birçok arkadaşımız kalifiyeli elamanlardır. Dolayısıyla bu durum kamuda deneyimli ve tecrübeli personel sıkıntısı yarattı. Dışarıda iş bulamadık, işsiz kaldık. Arkadaşlarımız kayıt dışı çalışmak zorunda bırakıldılar. Biz bu konuda ülke genelinde 167 bin kişiyiz. Zorunlu Emeklilik Mağdurları (ZEM) Plartform Başkanımız Tülin Özer ile kamu çalışanları sendikalarıyla her gün Twitter’da gündem yaratıyor ve sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

whatsapp-image-2024-02-21-at-13-00-20-3.jpeg

“696 KHK kaldırılsın” 

Ün, 696 KHK kapsamındaki kanunun çalışma hayatına devam işçileri çeşitli haklarından alıkoyduğunu kaydederek, taleplerini şöyle sıraladı:

“Bugün bir kez daha ve daha yüksek sesle ‘696 KHK kaldırılsın’ diyoruz. Çalışmakta olan arkadaşlarımızın tayin hakkı ve meslek kodu yok. Bu kanunun 23. ve 24. maddelerinin kaldırılması birçok sıkıntıyı ortadan kaldırılacak. Biz hayatlarımıza yeniden başlamak ve rahat nefes almak istiyoruz. Bu konuda Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan ve siyasi parti temsilcilerimizden ivedilikle somut bir adım atmalarını istiyoruz. Yerel seçim öncesi en büyük talebimiz budur.”

whatsapp-image-2024-02-21-at-13-01-30-1.jpeg

“Devlete katkımız sürecek”

Dünyadaki en yüce değerin emek olduğunun altını çizen ve yetişmiş iş gücü kaybının telafi edilmesi gerektiğine de dikkat çeken Ün, iş hayatına dönerek devlete vergi ödemeye devam edeceklerini ve ülke ekonomisine katkı vereceklerini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum