Özel ağaçlandırma yönetmeliğinde ‘Aydın’ yok sayılmasın

Özel ağaçlandırma yönetmeliğinde ‘Aydın’ yok sayılmasın

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel ağaçlandırma yönetmeliğince bozuk ormanları vatandaşların tasarrufuna sunduğu Türkiye’de, Aydın ili yok sayılıyor. Nisan ayındaki başvuruların kapatıldığı Aydın’da, siyasi erklerin devreye girmesi bekleniyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın özel ağaçlandırma yönetmeliği, bozuk orman sahalarını tarıma kazandırma ve vatandaşlara ekonomik gelir elde imkanı sağlamasıyla örnek bir uygulama olarak dikkat çekiyor. Peki bu yönetmelik Aydın’da niçin uygulanamıyor? İşte yanıtı…

whatsapp-image-2022-04-29-at-15-21-17.jpeg

Orman mühendisi ve iş insanı Mehmet Reşat Taşdemir, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, bozuk orman sahalarını orman köylülerine 49 yıllığına kiraladığını söyledi.

“Köylüleri kalkındırmak”

Yönetmeliğin 2019 yılında kabul edildiğini ve 2020 Nisan ayında yürürlüğü girdiğini hatırlatan Taşdemir, yılda iki defa olmak üzere Nisan ve Ekim aylarında müracaat yapılabileceğini belirterek, “Yönetmeliğin temel amacı, köylü vatandaşları kalkındırmak, devletin tasarrufu altındaki bozuk orman sahalarını vatandaşa 49 yıllığına özel ağaçlandırma yapması şartıyla vermektir. Buraların mülkiyet devri söz konusu değil; ancak tasarruflu kullanma hakkı vatandaşın oluyor.” dedi.

O bölgede yaşayan vatandaşa öncelik tanınıyor

Müracaatların e-devlet üzerinden yapılabildiğini belirten Taşdemir, “Orman köylerinde yaşayan vatandaşlara o bölgeyi ağaçlandırmaları konusunda öncelik tanınıyor. Eğer köylülerden bir talep yoksa, dışarıdan herhangi bir özel şahıs ya da şirket başvuru yapabilir. Köylülere de başvuran kişi ya da şirket bildiriliyor.” diye konuştu.

“Proje, inceleniyor”

Taşdemir, uygulamaya ilişkin, “Başvuran kişinin müracaatına engel bir durum oluşmadığı takdirde, kişiye arazinin tahsisi yapılır. Orman mühendisi tarafından arazi projelendirilir ve Orman Bölge Müdürlüğü’ne sunulur. Yetkiler tarafından proje arazide fiilen inceleniyor. Proje uygunsa, vatandaşa projeye uygulaması bildiriliyor.” ifadelerini aktardı.

“Yönetmelik, Aydın ili için çıkarılmış”

Taşdemir, yönetmelikte, incir, zeytin, kestane, ceviz, badem, çam fıstığı gibi tarımsal ürünlerin yer aldığını belirterek, “Bu yönetmelik çıktığında biz dedik ki,  bu yönetmelik Aydın ili için çıkarılmış. Tüm bu ürünlerin yetiştiğini yegane bir ilde yaşıyoruz, bulunmaz bir fırsat. Aydın orman varlığı yönüyle de çok zengin bir memlekettir. Aydın’ın yüzde 40’ı ormanlarla kaplıdır ve bu ormanların yüzde 5’i (170 bin dönüm) bozuk vasıflıdır.” sözlerine yer verdi.

ogm-karabuk-ve-zonguldakin-eregli-ilcesinde-3-bin-800-dekarlik-001.jpg

“2 bin 200 müracaat yok sayıldı”

Yönetmeliğin Aydın halkı tarafından benimsendiğini aktaran Taşdemir, “2020 Nisan ayında 2 bin 200 proje müracaatı yapıldı. Biz de Aydın’da bu işi yapan 12 şirketten biri olarak müracaat ettik. Vatandaşlar, başvuru paralarını ormancılık bürolarına yatırdı. Müracaatların ardından Nazilli’nin birkaç köyünde sorunlar çıktı. Ne yazık ki yönetmeliği tam olarak algılayamayan kişiler oldu. Kendilerine haksızlık yapıldığını düşünerek, siyasi erklere başvurdular, yönetmeliği değiştirmeye çalıştılar.” diye konuştu.

“AK Parti milletvekilleri yönetmeliğe adapte olamadı”

Özellikle AK Parti Aydın milletvekillerinin yönetmeliği tam olarak idrak edemediğini öne süren Taşdemir, “Bu birkaç köyde oluşan rahatsızlık, sanki Aydın’ın tamamında varmışçasına aksettirildi. Ankara’dan gelen kararla Aydın’da yapılan tüm başvurular yok sayıldı ve iptal edildi. Vatandaşların tepkisi de oldu. Milletvekilleri ile de görüştük ama buna bir çözüm bulunamadı. Son olarak 2022 yılının Nisan ayında Türkiye genelinde başvurular açıldı ama Aydın ili yine yok sayıldı, Aydın için başvurular kapatıldı.” dedi.

“Milletvekilleri göreve”

Taşdemir, AK Parti Aydın milletvekillerinin devreye girmesini beklediklerini kaydederek, Aydın’da müracaatların yeniden yapılabilmesini, tüm Türkiye’nin faydalandığı bir haktan Aydın’ın da istifade etmesinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.