Sultanhisar şeftalisi yok oluyor

Sultanhisar şeftalisi yok oluyor

Sultanhisar’da bir dönem festivallerle tanıtılan şeftali, pazar sorunu nedeniyle artık bitme noktasına geldi. Kalan şeftali ağaçları da sadece erkenci cinslerinden oluştuğu ifade edildi.

Sultanhisar’da yüksek oranda üretilen şeftali yerini çilek ve karpuza bıraktı. Sultanhisar Ziraat Odası Başkan (ZOB)ı Bilal Tarhan, bir dönem yoğun bir şekilde üretilen şeftalinin artık bin dekarlık arazide üretildiğini söyledi.

Sultanhisar’ın Atça Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ertan Eker, 130 dekar arazide ürettiği şeftalinin para etmediğinden ağaçları söküp yerine alternatif ürünler diktiğini belirtti. Şuan sadece Rich may cinsi erken şeftali üretimi yaptığını dile getiren Eker, “Bundan çok daha geç olan çeşidim vardı. Aşağı yukarı 120-130 dekar alanda şeftalim vardı. İlaç maliyeti yüzünden söktüm. Budayıcı bulamıyoruz. Bir budayıcısı yevmiyesi 150-200 lira. Şeftaliyi satmaya kalktığımızda 2 lira. Bunu toplarken 50 kuruşunu amele götürüyor. Hale götürüyorsun bir 50 kuruşta orda yiyor. Kalıyor sana 1 lira. Bunun içinden çıkamıyorsun. Atça'da birçok arkadaşımız söktü. Atça'da bitme noktasına geldi şeftali. Portakalda aynı şekilde. Hepsi çileğe döndü. Şeftalinin ilk meyvelerini aldık. Baya bir cinsi mevcuttu bende ama bitirdim. Bir tek erkenci çeşidi bıraktım. Sezona 2.5 lirayla başladı. Yarın bu fiyatlar 1 liraya kadar düşecek” dedi.

Tarhan, “Portakal ile başlayan festivaller şeftali olarak devam etmişti. Şu anda Sultanhisar Ziraat Odası'na kayıtlı yaklaşık bin dekar şeftali bahçesi gözüküyor. Bunun büyük çoğunluğu Atça bölgemizde yer alıyor. Atça'nın toprak karakteri meyve yetiştirmeye çok müsait. Şeftali dendiğinde akla Davutlar bölgesinin şeftalisi geliyor, ama Atça'da da aynı kalitede hatta daha lezzetli olduğunu düşündüğümüz şeftalilerimiz vardı. Ekonomik sebeplerden dolayı şeftali bahçeleri sökülerek yerini çileğe bırakmasıyla bin dekar civarında şeftalimiz kaldı. Çiftçimiz de bilinçli seçim yaparak erken gelen şeftali cinsini tercih ediyor. Normal de hasat zamanı Haziran ayıdır. Buradaki üreticilerimiz mayıs ayında hasada başlıyor. Şeftali bir anda yığıldığı zaman hak ettiği değerde olmuyor. Maliyeti yaklaşık 1 lira. Erkenci cinsi üreten çiftçi 2 ila 2.5 lira arasında satabiliyor” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum