“Yer fıstığı stratejik ürün olacak”

“Yer fıstığı stratejik ürün olacak”

Tüm Kuruyemiş Sanayiciler ve İş Adamlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ece, “Yer fıstığı stratejik ürün olacak” dedi.

Ahmet Ece, yer fıstığının, toprağı çoraklaşmaması açısından ve alternatif ikinci bir ürün olarak yetiştirilmesinde çiftçiye büyük faydalar sağladığına dikkati çekti.

Yerfıstığı sektörü son yıllarda bir gelişme gösterdiğini belirten Ahmet Ece, şöyle konuştu:

“Dünya üretimine baktığımız zaman, dünyada 35 milyon ton yer fıstığı üretiliyor. Bu ürünün kullanım oranı Amerika’da ve Avrupa’da diğer gıda sektörlerini gibi temel gıda ürünün içerisine girdi. Ülkemizde 100 bin ton yer fıstığı üretiliyor. Tüketim ise kişi başına 100-150 gram civarında takabil etmektedir. Gelişmiş ülkelerde içerdiği besin değerler ve amino asitler yönünden çocukların kemik ve vücut gelişimi sağlamak yönünden kişi başına 10 -15 kilogram tekabül etmektedir. Ülkemizde bu oran binde bir oranında tüketim var. Yer fıstığı her yıl yetiştirilebilen bir ürün. Toprakların aynı zamanda PH düzenliyor. İkinci ürün dediğimiz ot yataklarına ekile bilen bir ürün. Tarım açısında toprağın düzenini sağlıyor. Katma değer sağlıyor. Toprağın miadını gençleştiren bir ürün. Çiftçi açısında böyle. Aynı zamanda otunu da çiftçi yem olarak değerlendiriyor.”

Son yıllarda yer fıstığı konusunda ciddi gelişmeler olduğunu, ancak bunu yeterli bulmadıklarını ifade eden Ahmet Ece, “Tüm Kuruyemiş Sanayiciler ve İş Adamlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Hedefimiz, genel olarak çerezlerin insan sağlığı yönünden faydasını anlatıp ürünlerin daha çok tüketilmesini sağlamak. Bölgemizde de yer fıstığı üretimini daha bilinç olarak sağlamak. Hem çiftçilerim daha iyi para kazanmaları firmamızın da bu üründen daha iyi katma değer elde ederek kazanç sağlamasını uğraşıyoruz” dedi.

Çine’de 4-5 bin ton yer fıstığı üretildiğini bildiren Ece, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısırda ve zeytinyağında olduğu gibi destekleme olmadığı için reel rakamlar ortaya çıkmıyor. Tarım Bakanlığına bu ürünle ilgi dernek olarak destekleme yapılması yönünde taleplerde bulunduk. Yer fıstığını ülkemizde daha yüksek sevide üretilmesi için çabalarımıza sürdürüyoruz. Çine’de 7-8 bin dekarlık bir yer fıstığı ekimi var. Buna bağlı olarak da 4-5 bin ton üretim var. Yer fıstığı önümüzdeki yıllarda stratejik bir ürün olacak. Üreticinin hasat dönemi kış şartlarını denk geldiği için kurutmada problemler yaşamakta. Özellikle ürünün daha kalitede olması için hasat döneminde üreticilerle sürekli görüşmeler içinde oluyoruz. Çiftçinin eğitilmesi için yardımcı oluyoruz.”

Tarımsal mekanizasyonların da yetersizlik olduğunu belirten Ece, “Önümüzdeki yıllarda Ece Tarım olarak tarımsal mekanizasyonda da bölge çiftçisine öncülük edecek çalışmalara başlayacak. Ürünle ilgili çeşitlerin sanayi tipinde olan çeşitlerin üretimini yapacağız” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.