Dyt. İrem Özel

Dyt. İrem Özel

BU HAFTAKİ YAZIMIZIN KONUSU "PORTAKAL"

Bu haftaki yazımızda, evlerimize turuncu rengiyle canlılık katan C vitamini deposu olan portakaldan bahsedeceğim. Özellikle kış aylarının yaklaşması ile daha çok tüketilen portakalın kalorisi ve besin değerleri nelerdir? Bir bakalım. Hemen ardından portakalın faydalarına değineceğim.

Portakal meyvesi, “hesperidium” denilen narenciye grubuna aittir.

Günlük enerji ve protein gereksinmemize oldukça az katkıda bulunan meyveler vitamin, mineraller ve antioksidanlar açısından çok geniş bir yere sahiptir. Başka bir yönden bakacak olursak da içerdikleri posa(lif) nedeniyle bağırsak hareketlerine de yardım ederler. 

Portakalda bulunan vitaminler başta C vitamini olmak üzere A, E ve B vitaminleridir. Suda çözünen vitaminlerden olan C vitaminin kısaca öneminden bahsedecek olursak;  güçlü bağışıklık sistemi, kolajen üretimi, deri, kıkırdak, tendon, bağ ve kan damarlarının yenilenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca portakal içeriğindeki alfa-beta karoten, lutein gibi güçlü antioksidanları da barındırmaktadır.

C vitamini eksikliğinde yaralar daha geç iyileşir, dişler, diş etleri, cilt ve saçlar olumsuz etkilenir.
Bazıları sağlıklı beslenmek adına akşamları sıkılmış bir bardak portakal suyu içerler. Evet, bu faydalı ama geç saatlerde içilen portakal suyu sizi uykusuz bırakabilir. Eğer kalbiniz hızlı atıyorsa, o zaman portakal suyundan uzak durun.

Ayrıca kahvaltılarda taze sıkılmış portakal suyu tüketilebilir; ancak tam verim alabilmek adına, portakalı lifli kısımlarıyla yani yiyerek tüketmeliyiz.

Kışın vazgeçilmez meyvesi portakalın faydaları;
İçerdiği C vitamini ile gribal enfeksiyonlara, soğuk algınlığı, nezleye karşı korur.

Güçlü bir C vitamini kaynağı olduğundan kolajen, kemik, diş ve alyuvar oluşumuna yardımcı olur.
Stresi azaltır.

Eğer yeterli tüketilirse,  bağırsakta yer alan florayı da düzenler. Bağırsakta meydana gelecek olan kum ve taş oluşumu da bu sayede önlenmiş olur.

Diyabet hastaları için içerdiği şeker miktarı hiç zararlı değildir. Çünkü portakalda bulunan şeker ve lif birbirini dengeler, bu da kan şekerini olumlu etkilemektedir.

İçerdiği antioksidanlarla kansere karşı koruyucudur.

Cilt kırışıklıklarını azaltır, cildi canlı ve taze tutar, saçlara parlaklık sağlar.

İnflamasyonu azaltır ve kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Portakal aynı zamanda normal kalp atışı devamlılığı için kalsiyum, magnezyum ve potasyum içerir.

Demir içeren yiyeceklerle (özellikle etler, yumurta vb.) birlikte tükettiğinizde,  emilimlerini artıracağını da unutmamalısınız. Portakalın faydalarından en yüksek düzeyde istifade etmek için demir içeren besinler tüketmemizde fayda var.

İçerdiği fazla asit miktarı nedeni ile mide rahatsızlıkları bulunan kişilerin çok fazla tüketmemesi önerilir, midede yanma hissine neden olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar