Buğdayda Hasat Zamanı

Buğdayda Hasat Zamanı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde BATEM, TİGEM gibi bir çok kurum ve özel sektörün desteğiyle 2014 yılı Kasım ayında başlatılan, Antalya’ya en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi için yürütüle...

Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde BATEM, TİGEM gibi bir çok kurum ve özel sektörün desteğiyle 2014 yılı Kasım ayında başlatılan, Antalya’ya en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi için yürütülen ’Antalya Buğdayını Arıyor’ projesi kapsamında 12 buğday çeşidinin hasadı yapıldı.

Buğday hasadına ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi üyeleri, BATEM Müdürü Abdullah Ünlü, TİGEM Boztepe Tarım İşlemesi Müdürü Olcay Akın, Batı Akdeniz Biçerdöverciler Kooperatifi Başkanı Kadir Sarıcalar ile özel sektör temsilcileri katıldı.

ATB Başkanı Ali Çandır, Hububat ve Mamulleri Meslek Komitesi’nin talebi doğrultusunda başlatılan ’Antalya Buğdayını Arıyor’ projesinin sonuç vermeye başladığını belirtti. Sahil ve yaylada 22 çeşit buğday ekimi yaptıklarını bildiren Ali Çandır, "Bilimsel çalışma metoduyla 22 çeşit buğdayın her safhası değerlendirildi. Buğday hasadımızı yaptık. Bölgeye en uygun buğdayın belirlenmesi için ekmeklik ve makarnalık olmak üzere buğday çeşitlerinin kalite ve verimi belirlenecek. Ardından bu buğday çeşitleri üreticiye tavsiye edilecek" diye konuştu.

Önümüzdeki yıllarda da denemelerin devam edeceğini belirten Çandır, "Burada üretici daha iyi verim almak, daha çok para kazanmak istiyor. Tüccar malı toplu bir yerden alıp satmak istiyor. Fabrikatör daha kaliteli ürün istiyor. Biz de bu zincirin tüm halkalarını birlikte tamamlayarak sonuç alacağız. Yılda 250 bin ton civarında buğday üreten Antalya’da bu denemeler devam ederek, bölgemiz için en kaliteli, verimli, dayanıklı buğday hangisi ise onu bulmanın yollarını arayacağız. Bu uzun soluklu bir iş" dedi.

BATEM Müdürü Abdullah Ünlü ise bölge için uygun çeşidin tespit edilmesi amacıyla projeyi başlattıklarını belirterek, yapılan hasat sonucunda elde edilen buğday çeşitlerinin analizinin yapılacağını kaydetti. Ünlü, "Bu yolla bölgemize en uygun buğday çeşidini belirleyip Borsamız aracılığıyla üreticiye tavsiye edeceğiz" diye konuştu. Kurumların birlikte çalışarak bölge tarımı için iyi bir projeye imza attığını kaydeden Ünlü, faydalı bir işbirliği olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.