Burun Ameliyatı Sonrası Bakım

Burun Ameliyatı Sonrası Bakım

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, burun ameliyatı olan kişilerin 1 ay boyunca direkt güneş ışınına maruz kalmama...

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, burun ameliyatı olan kişilerin 1 ay boyunca direkt güneş ışınına maruz kalmaması gerektiğinin belirterek, "1-2 hafta süreyle burun sümkürülmemeli, burun spreyleri veya damlaları kullanılmamalıdır. Şayet hapşırmak zorunda kalınırsa, ağız açık hapşırılmalıdır" dedi.

Estetik burun ameliyatıyla burnun küçültebildiğini, büyütebildiğini, burun ucunun veya kemerinin şeklinin değiştirebildiğini, burun deliklerinin genişliğinin daraltılabildiğini ya da burunla üst dudak arasındaki açının değiştirilebildiğini söyleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü’nden Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, "Doğumsal veya yaralanmaya bağlı oluşan şekil bozukluğu düzeltilebilir, soluk alıp verme esnasında yaşadığınız bazı problemler de bu operasyonlarla giderebilir" dedi.

Burun ameliyatı olma kararı veren kişilerin ameliyatla ilgili beklentilerini ve ameliyatın sonuçları hakkında tüm soruları doktoruyla paylaşması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Coşkunfırat, "Doktorunuz yeme ve içme, sigara kullanma, belli vitaminleri ve ilaçları alma ya da almaktan kaçınmayla yüzünü yıkama dahil olmak üzere ameliyata nasıl hazırlanılacağı konusunda bilgi verecektir. Bu bilgileri yerine getirmeniz, ameliyatınızın daha rahat geçmesine yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Ameliyatın büyüklüğüne, kişi ve doktorun tercihine bağlı olarak operasyonun lokal ya da genel anestezi altında yapılabildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Coşkunfırat, şunları söyledi:

"Estetik burun ameliyatı ortalama iki saat sürer. Ameliyat tamamlandığında, burnun içindeki iki hava yolunu birbirinden ayıran bölmeyi sabitleştirmek için burnun içine yumuşak plastik aletler konulur. Burun üzerine ise yeni şeklini muhafaza etmesine yardımcı olacak bir kalıp uygulanır."

Estetik burun ameliyatı olan hastaların çoğunun iki gün içerisinde ayağa kalkıp dolaştığına vurgu yapan Prof. Dr. Coşkunfırat, "Ameliyattan bir hafta sonra kişiler okula ya da çok yorucu olmayan iş hayatına dönebilirler. Bu süreçte yüksek efor gerektiren hareketlerden 2 ila 3 hafta kaçınmanız, 8 hafta süreyle burnunuzu darbe veya çarpmalardan korumanız, ovuşturmaktan ve güneşte yakmaktan kaçınmanız gerekmektedir. Burnunuz tamamen iyileşinceye kadar yani 2-3 ay boyunca gözlük ayakları burun sırtına oturmamalıdır" dedi.

Burun ameliyatından sonra iyileşme sürecinin zaman ve sabır gerektirdiğini belirten Prof. Dr. Koray Coşkunfırat, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönem süresince ağızdan nefes alındığı için yeterli sıvı alımı önemlidir. Yudum yudum içilen meyve suyu, su ve hafif içecekler ağızdan nefes almanın neden olduğu ağız kuruluğunu biraz olsun hafifletmeye yardımcı olacaktır. Yumuşak, kolay çiğnenen gıdalar yenilmeli, dudakları nemli tutmak için jel veya dudak kremleri kullanılmalıdır. Tamponların burunda kalma süresini de doktorunuz belirleyecektir."

"DİŞLER DİKKATLİ FIRÇALANMALI"

Ameliyat sonrasında sadece doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Coşkunfırat, "Aspirin ya da aspirin içeren ve kan pıhtılaşmasını engelleyici ilaçlar kullanmayınız. Gün boyu baş dik tutulmalıdır. Bu şekilde normal kan dolaşımını koruyacak ve ameliyat sonrası oluşacak şişliğin azalmasına yardımcı olunacaktır. Dişler dikkatle fırçalanmalı ve sadece yumuşak bir diş fırçası kullanılmalıdır. Dudaklar büzülmemelidir" dedi.

"GÜNEŞTEN UZAK DURULMALI"

Burun ameliyatı olan kişilerin 1 ay boyunca direkt güneş ışınına maruz kalmaması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Coşkunfırat, "Tamponlar çıkarıldıktan sonra, burun nazikçe günde 2-3 kez kulak temizleme çöpüyle krem kullanılarak temizlenmelidir. Tamponlar alındıktan sonra dahi, burun tıkalı olacaktır. Bu, dokuların cerrahiye normal yanıtıdır. 1-2 hafta süreyle burun sümkürülmemelidir. Burun spreyleri veya damlaları kullanılmamalıdır. Şayet hapşırmak zorunda kalınırsa, ağız açık hapşırılmalıdır" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.