CHP'li Yıldız’dan,  Bakan Karaismailoğlu’na soru önergesi

CHP'li Yıldız’dan, Bakan Karaismailoğlu’na soru önergesi

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na Aydın’da ulaştırma yatırımlarına ilişkin soru önergesi verdi.

GÜNAY PABUŞÇU-CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda  Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, Aydın’da ulaştırma yatırımlarında gelinen son durumu sordu.

Geçtiğimiz günlerde Bakan Karaismailoğlu’nun katılımıyla projesine başlanan Aydın – Denizli Otoyolu projesiyle ilgili konuşan Yıldız, “Daha önce yapılan ihalede bir Çin firması ile ortak bir firma bu ihaleyi almıştı uygun bir fiyata; fakat ne hikmetse 6 ay sonra bu ihaleyi iptal edip iade yaptınız. Bu ihalede de kilometre başı 5,2 euro olarak anlaşma yaptınız. Yani 35 bin araba garantisi vererek, 17 yıl anlaşarak yılda yaklaşık 92 milyon euro şeklinde bir anlaşma yaptınız. Sayın Bakanım, biz bu yatırımlara karşı değiliz, bu yolun yapılması gerektiğini her zaman savunduk; ama bu yolu maliyetiyle verdiğiniz parayla Aydın’dan Antalya’ya kadar otoyol yapma imkânımız vardı. Devlet olarak yapsaydık veya ihalesini yap- işlet-devret olarak değil de, normal olarak yapsak. Türkiye’nin en büyük makine takımı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde. Yani biz bu devletin bu milletin parasını birilerin cebine koymak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Aydın- Denizli arası 10 misli daha pahalı”
Aydın – İzmir Otoyolu ile Aydın – Denizli Otoyolu’nun aynı uzunlukta olduğuna dikkat çeken Yıldız, “İzmir’den Aydın’a çıktığında 6 lira para ödüyorsun. Şu an yeni yapılacak yolda aynı kilometreyle adam Aydın’da  Denizli’ye gittiğinde 60 TL ödeyecek arkadaşlar… Yani on misli daha pahalı. Şimdi ben size soruyorum siz 35 bin araba garantisini veriyorsunuz, şu an Aydın’la İzmir arasındaki en yoğun zamanda 22 bin araba geçiyor. Bunun içinde Bodrum var, Milas var, Didim var, Söke var, Kuşadası var. Bunu çıkardığını zaman burada bu ne demektir? Aydın’la Denizli arasında 15 bin araba demektir. Yani 20 bin araba parasını bu gariban, yoksul insanlar ödüyor. Her şeyden önce bunu bilmenizi istiyorum. Bir de bu yapılan ihalelerin yolun üzerindeki işletme yani tesisleri kim işletecek? Devlet mi yoksa bakanlık mı veya tekrar yeni ihalesi mi olacak? Bunu bir sefer daha gündeme getirmek istedim.”

“18 yıldır verilen sözleri hatırlattı”
AK Parti’nin 2002’den bu yana Aydın’daki Çıldır Havaalanı’nın sivil havacılığa açılması sözünü verdiğini anımsatan Yıldız, şöyle devam etti: “Tam 18 yıl oldu. Yani 30 tane büyükşehrimiz var arkadaşlar.30 büyükşehirde havaalanı olup da sivil havacılığa açılmayan tek havaalanı Aydın havaalanıdır. Orası yer olarak Mustafa Çıldır Allah rahmet eylesin, o dönemde rahmetli Menderes döneminde hibe etmiş 70 bin hektar. Burası sivil havacılıkla açılsın diye imzalamışlar; ama biz ne yapıyoruz biz bu mevcut havaalanını götürdük, vatandaş hibe etti. Ama biz götürdük Türk Hava Yolları’na kiraya verdik” diye konuştu.

Milletvekili Yıldız, Bakan Karaismailoğlu’na şu dört soruyu yöneltti:
“Aydın Çıldır Havaalanı sivil havacılığa ne zaman açılacak? Dalyan’la Didim arasındaki çevre yolu 15 yıldan bekliyoruz maalesef bir temel atılmadı. Ne zaman yapacaksınız? Sayın Bakanım bir de her yere afiş astınız Denizli, Aydın ve İzmir arasını hızlı tren projesini gerçekleştirecek misiniz bunu yapacak mısınız? Aydın ve Çine arasındaki demiryolu ne zaman yapılacak?”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.